Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum a scăpat un deputat de dosarul de corupție: Instanțele au întârziat judecata foarte mult, iar faptele s-au prescris
WhatsApp
Mircea Roşca, deputat PNL de Prahova, scapă de dosarul penal în care este acuzat că a primit mită, după ce instanțele au întârziat judecata foarte mult, iar faptele s-au prescris. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca, acuzat de trafic de influenţă, după ce faptele pentru care acesta era acuzat s-au prescris.

"În baza art.396 alin. (6) Cod procedură penală raportat la art.16 alin.(1) lit.f) Cod procedură penală, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Roşca Mircea pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (faptă comisă în anul 2011), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale", se arată în decizia instanţei.

Mircea Roşca a fost achitat pentru o altă infracţiune de trafic de influenţă în formă continuată (4 acte materiale corespunzătoare numărului de instituţii la nivelul cărora s-ar fi realizat influenţa) şi pentru instigare la săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Deputatul liberal a beneficiat de o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2022 privind prescrierea faptelor.

De acuzaţii au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, printre care Adrian Rotilă (administrator al SC Adliv Termo SRL şi fost administrator al SC Stanevip SRL); Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti); Gabriel Stelian Popescu (consilier local al oraşului Azuga); Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al oraşului Azuga).

În plus, Consiliul Judeţean Prahova şi RAAPPS - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia au refuzat să se constituie părţi civile pentru recuperarea prejudiciului. În cazul prescrierii faptelor, inculpaţii nu mai pot fi traşi la răspundere pentru fapte penale, însă instanţele pot recupera prejudiciile.

Judecătorii au dispus totuşi confiscări speciale:

* 16.000 euro de la Gabriel Stelian Popescu (consilier local al oraşului Azuga);

* 4.000 euro de la Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al oraşului Azuga);

* de la Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti) - bunuri primite ca mită: o masă de curte din lemn; două canapele din lemn; o umbrelă de curte pliabilă şi suma de 1.252 lei, echivalentă contravalorii unei uşi termopan şi a două deplasări în Delta Dunării.

Judecarea dosarului a fost întârziată mult în instanţe prin acte procedurale

 

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

De menţionat că judecarea acestui dosar a fost întârziată mult în instanţe prin acte procedurale, inclusiv decizii ale Curţii Constituţionale.

Astfel, în februarie 2018, Mircea Roşca a fost condamnat în primă instanţă, alături de o parte dintre inculpaţi, la pedepse cu suspendare.

La judecarea apelului, judecătorii au anulat condamnările, în baza unei decizii a CCR, care a stabilit că la Instanţa supremă nu erau constituite completuri specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.

Dosarul se mută la Tribunalul Prahova, după care este trimis înapoi la Instanţa supremă, unde se constată că faptele de care erau acuzaţi inculpaţii s-au prescris.

Ce spune DNA

 

Potrivit DNA, în anul 2011, în calitate de vicepreşedinte al PNL Prahova, Mircea Roşca a pretins de la un denunţător (administrator de firmă) suma de 20.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma acestuia, sumă din care a primit efectiv - prin intermediul lui Popescu - 5.000 de euro, iar 11.000 de euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii sale politice.

Suma de 4.000 de euro a fost pretinsă şi primită de Diana Dumbravă, susţin procurorii, de la Gabriel Popescu (din 20.000 de euro oferiţi de denunţător), în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, în legătură cu licitaţiile publice deschise cu strigare organizate la nivelul Primăriei Azuga pentru vânzarea celor două suprafeţe de teren şi care vizau desfăşurarea propriu-zisă a procedurilor de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a societăţii administrate de acesta.

"Între 2011 - 2014, Mircea Roşca a primit de la Adrian Rotilă (vărul său primar) bani şi alte foloase (construcţii în valoare de peste 35.000 lei, folosinţa auto marca Audi A8 - contravaloare rate leasing plătite în sumă de peste 115.000 lei şi alte bunuri în valoare de peste 403.000 lei), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale şi centrale şi la nivel politic (consilier judeţean, vicepreşedinte/ preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, director la SC Hidro Prahova SA - Sucursala Sinaia, vicepreşedinte al CJ Prahova, deputat), în vederea atribuirii către societăţile deţinute de acesta a unor contracte de achiziţii publice", mai spun procurorii.

În aceeaşi perioadă, Mircea Roşca a determinat - prin intervenţii la factorii de decizie din cadrul celor patru instituţii, respectiv la inculpaţii Strâmbeanu, Semcu, David, Savu - încheierea mai multor contracte de achiziţie publică cu firmele administrate de vărul său, având ca obiect furnizarea de produse alimentare, pentru care nu erau autorizate, obiectul de activitate fiind fabricarea elementelor de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, respectiv execuţia unor lucrări.

DNA menţiona că încheierea contractelor de achiziţie publică s-a făcut ca urmare a desfăşurării unor proceduri cu nerespectarea prevederilor legale în care au fost implicaţi şi inculpaţii Rotaru, Fâcă, Şerbănoiu, Malea.

Acest fapt, au constatat anchetatorii, a avut ca rezultat prejudicierea entităţilor publice astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă - cu peste 96.000 lei, Consiliul Judeţean - cu aproximativ 69.000 lei, DGASPC Centrul Călineşti - cu peste 47.000 lei, RAAPPS Sucursala Sinaia - cu aproximativ 2.800 de lei.

"Aceste sume reprezintă valorile plătite în plus faţă de preţul pieţei pentru produsele alimentare furnizate de SC Adliv Termo SRL Comarnic, respectiv contravaloarea cantităţilor de materiale decontate şi nepuse în operă de către SC Stanevip SRL şi, totodată, obţinerea de către cele două societăţi a unor foloase necuvenite. În cauză s-a mai reţinut că Rotilă, în calitate de administrator al SC Adliv Termo - societate aflată în derularea unor relaţii comerciale cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (către care livra produse alimentare), a remis mai multe bunuri şi foloase materiale managerului unităţii sanitare, Adrian Strâmbeanu (un miel în perioada Sărbătorilor Pascale din anul 2013 şi o sabie de colecţie în vara aceluiaşi an - estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 299 lei), cât şi angajatului care avea ca atribuţii organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie publică câştigate de firma sa - Marian Rotaru (o uşă din tâmplărie termopan în toamna anului 2013, o masă cu banchete din lemn - pentru grădină şi o umbrelă pliabilă, cu aceeaşi destinaţie în primăvara anului 2014, două excursii în Delta Dunării în vara anilor 2013 şi 2014 - estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 2.991 lei), pentru ca aceştia, contrar îndatoririlor de serviciu, să faciliteze continuarea livrărilor efectuate de firmă către respectiva instituţie, prin nerespectarea procedurilor de achiziţie publică", susţin anchetatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
Spectacola.ro
04 iun 2023, 16:17
Spectacola.ro
04 iun 2023, 16:17
DCNews.ro
04 iun 2023, 20:46
DefenseRomania.ro
01 iun 2023, 19:00
DCBusiness.ro
04 iun 2023, 19:19
Astrosens.ro
02 iun 2023, 10:00
ParintiSiPitici.ro
04 iun 2023, 23:31
ParintiSiPitici.ro
04 iun 2023, 23:31
DCNews.ro
04 iun 2023, 20:46
DCMedical.ro
04 iun 2023, 13:31
RadioDCNews.ro
04 iun 2023, 14:09
RadioDCNews.ro
04 iun 2023, 14:09
DefenseRomania.ro
01 iun 2023, 19:00
DCBusiness.ro
04 iun 2023, 19:19
Astrosens.ro
02 iun 2023, 10:00
DCMedical.ro
04 iun 2023, 13:31