Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criza Blue Air. Românii, aduși în țară pe banii statului: Premierul Ciucă pune ANAF și ANPC să verifice procedurile
WhatsApp
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat înființarea unei celule de criză în cazul situației privind zborurile anulate de compania Blue Air. Aceștia vor fi aduși acasă pe banii statului, bani care vor trebui recuperați ulterior. 

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022 pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în vederea suportării costurilor pentru repatrierea unor cetăţeni români, precum şi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă.

„Astăzi vom adopta această hotărâre de guvern şi aşa cum spuneam se află pe ordinea de zi. Dar, domnule prim-ministru, cred că merită să facem câteva precizări, şi anume. Avem un regulament european care se aplică tuturor companiilor din acest domeniu din Europa. Aceste regulamente europene spun, sau acest regulament spune, printre altele, şi faptul că în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de şase ore călătorii pot să ceară despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică şi companiei Blue Air“, a afirmat Sorin Grindeanu în ședința de Guvern de astăzi.

Premierul Ciucă pune ANAF și ANPC să verifice procedurile

 

„Asta este o chestiune care ţine, repet, de regulamente europene şi vorbim de o companie privată, Blue Air, o companie care, chiar dacă a primit un ajutor în anul 2020 de vreo 300 de milioane în acea perioadă, şi pe care statul trebuie să-l recupereze şi vă mulţumesc că aţi dat sarcină către anumite structuri guvernamentale şi către ANPC, dar eu cred că e cazul şi către ANAF şi către celelalte instituţii care se ocupă de recuperarea acestor datorii“, a adăugat el.

„Absolut toate instituţiile trebuie să se implice în recuperarea tuturor datoriilor către stat, indiferent de companie“, a cerut premierul Nicolae Ciucă.

„Vorbim de relaţii comerciale, vorbim de regulamente europene, dar totodată Guvernul României trebuie să se preocupe de cetăţenii săi, aflaţi într-o situaţie deosebită şi tocmai de aceea, urmare a deciziilor dumneavoastră şi de aseară, şi din această dimineaţă am promovat această hotărâre de guvern. Sigur, va trebui şi se lucrează la punerea în funcţiune a unui mecanism, pentru că lucrurile nu sunt simple. Să mergi să găseşti sloturi în fiecare aeroport, să poţi să aterizezi, să preiei călătorii, să găseşti pe un alt aeroport, dar colegii mei şi colegii de la Tarom, şi ceilalţi din acest domeniu încearcă să pună la punct acest mecanism, astfel încât să putem să depăşim această situaţie creată ieri după-masă“, a afirmat Grindeanu.

Ciucă: „Toate ministerele de linie se vor implica să putem să îi aducem pe cetăţenii români cât mai repede acasă“

 

Nicolae Ciucă a precizat că aceste cerințe trebuie să se alinieze foarte bine la o situaţie oricum nefuncţională, ţinând cont de problemele care se petrec în tot ceea ce înseamnă zborurile. „Am văzut că pe toate aeroporturile sunt probleme şi toate companiile aeriene au probleme în asigurarea zborurilor la timp sau chiar unele au fost anulate“, a completat Ciucă.

„Este clar o situaţie dificilă, motiv pentru care, încă o dată subliniez, toate instituţiile, toate ministerele de linie se vor implica şi se vor coordona astfel încât să putem să îi aducem pe cetăţenii români cât mai repede acasă. Şi aşa cum s-a derulat activitatea în serviciul consular, doresc şi de aici înainte să avem aceeaşi continuitate şi coerenţă în asigurarea serviciilor“, a conchis premierul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel