Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cozonac fără frământare, pufos și aromat - Cea mai simplă rețetă
WhatsApp
Rețeta de cozonac fără frământare te va ajuta să obții un cozonac de casă bine crescut, pufos și aromat. Iată cum se face.
Cozonac fără frământare, pufos și aromat - Cea mai simplă rețetă

Cozonac fără frământare este o rețetă perfectă pentru cei care nu știu sau nu vor să frământe aluatul. Cozonacul este un desert tradițional nelipsit de pe mesele de Paște sau de Crăciun. În plus, cozonacul pregătit în casă nu are egal și nu se compară deloc cu unul cumpărat. 

Citește și Pască în trei culori, fără aluat. O delicatesă specială pe care trebuie să o ai pe masă de Sărbători

Ingrediente

 

Pentru aluat ai nevoie de:

- 500 grame făină albă 000

- 3 gălbenușuri

- 100 grame zahăr

- 100 grame unt topit

- 225 ml lapte

- sare

- coajă de lamâie

- 1 pliculeț drojdie uscată.

Încearcă și: Tort „Lapte de pasăre“: Cel mai fin desert pe care l-ați putea pregăti de Paște. Deliciu și rafinament în aceeași farfurie 

Pentru umplutură ai nevoie de:

- 250-300 grame nucă măcinată

- 2 albușuri

- 150 grame zahăr

- 2 linguri cacao

- 1 ou (pentru uns)

Cozonac fără frământare. Mod de preparare

 

Pentru acest tip de cozonac fără frământare nu este nevoie de prea multe pregătiri. Sunt câțiva pași de urmat, însă efortul este minim în comparație cu varianta clasică. Această tehnică de preparare a aluatului, cu dospire la rece, se folosește la pizza, gogoși sau plăcinte.

Pasul 1

Se cerne făina și se amestecă cu drojdia uscată (fără a fi dizolvată). Zahărul se amestecă în laptele cald până când se topește. Peste făină se adaugă gălbenușurile și laptele călduț în care s-a topit zahărul. Se amestecă ușor, apoi se adaugă coaja de lămâie și untul topit. Toate ingredientele se amestecă timp de câteva minute până când se încorporează bine.

Pasul 2

Aluatul format se acoperă cu o folie alimentară din plastic și se dă la rece pentru câteva ore sau peste noapte.

Pasul 3

Aluatul dospit la rece se întinde pe un blat de lucru și se pregătesțe pentru umplutură.

Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul, apoi se toarnă nuca măcinată, cacaoa neagră și se amestecă ușor. Umplutura se întinde peste foaia de aluat cu ajutorul unei spatule, iar apoi se rulează ușor. După rulare, marginile cozonacului se pliază în interior.

Pasul 4

Cozonacul se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la temperatura camerei cel puțin o oră.

Pasul 5

Înainte să-l dăm la cuptor, cozonacul se unge cu ou bătut și se decorează cu jumătăți de nucă. Cuptorul trebuie încălzit în prealabil la 170 grade Celsius, iar acest cozonac fără frământare trebuie să stea la cuptor aproximativ o oră. Timpul de coacere depinde de tipul de cuptor.

După ce s-a copt, cozonacul se scoate din tavă, se acoperă cu un șervet din bumbac și se lasă la răcit.

Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut această rețetă de cozonac, cu siguranță îți va plăcea și cea de Tochitură ardelenească tradițională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
pixel