„Aş vrea să pot spune: să redeschidem totul. Imediat. Începem mâine dimineaţă... Însă o astfel de decizie ar fi iresponsabilă. Ar face să crească într-un mod necontrolat curba contagiunilor şi ar anula toate eforturile pe care le-am făcut până acum”, a scris Conte într-o postare pe Facebook.
„Trebuie să acţionăm pe baza unui plan naţional, care să ţină totuşi cont de particularităţile teritoriale”, a adăugat şeful guvernului italian.
Măsurile de izolare, în vigoare din 9 martie, le impun oamenilor să nu iasă din case decât pentru deplasări absolut necesare şi au dus la închiderea majorităţii afacerilor italiene.
Guvernul se află sub presiunea grupurilor de afaceri şi a regiunilor mai industrializate din nord spre a permite o reluare treptată a activităţilor economice începând cu 4 mai, pentru a împiedica o catastrofă economică.
Ministerul de Finanţe se aşteaptă la o contracţie economică de circa 8% în acest an, conform unor surse citate de Reuters.
Potrivit lui Conte, relaxarea restricţiilor se va face pe baza unui studiu aprofundat şi a datelor ştiinţifice, nu pentru „a satisface o parte a opiniei publice sau a satisface solicitările unor categorii de producători, ale unor companii individuale sau ale anumitor regiuni”.
„Relaxarea aduce cu ea riscul real al unei creşteri pronunţate a curbei de contagiune şi trebuie să fim pregătiţi să ţinem sub control această creştere la niveluri minime, astfel încât riscul de contagiune să fie tolerabil”, a adăugat premierul italian, potrivit Știrile PRO TV.
Un astfel de plan trebuie să asigure nu doar că firmele respectă măsurile de precauţie necesare la locurile de muncă, dar trebuie şi să ia în considerare fluxul de lucrători pe care redeschiderea îl va genera şi impactul acestuia asupra transportului public, mai ales la ore de vârf.
„Relaxarea măsurilor trebuie să aibă loc pe baza unui plan bine structurat şi articulat”, a subliniat Conte.
Luni, Agenţia de protecţie civilă a Italiei a raportat că numărul infectărilor a coborât la 2.256, cel mai scăzut nivel de peste o lună. Numărul total al deceselor a ajuns la 24.114, al doilea cel mai ridicat bilanţ din lume, după cel din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News