În Spania, mai mult de 17.000 de copii care se află sub tutela Admnistraţiei au locuit în centre de plasament, în 2017, iar alţi 1900 în familii de asistenţi maternali. Dintre aceştia, 1.800 sunt de altă cetăţenie. Unii minori vin fără acte din ţările de origine, cei mai mulţi din România, spun surse din Guvernul spaniol.
Reprezentanții Direcției Generale de Servicii pentru Familii și Copii s-au întâlnit marţi cu autorităţile române la Bucureşti pentru a găsi o soluţie. Aceleaşi surse spun că dacă guvernanţii români nu vor garanta nicio rezolvare, vor trebui să caute în Spania, obiectivul principal fiind accesul acestor copii la serviciile sociale.
Cele mai întâlnite cazuri sunt copiii născuţi în Spania dar care nu au fost înregistraţi la consulat, astfel încât nu li se poate dovedi naţionalitatea sau cei care au venit cu documente, dar nu le-au reînnoit.
"România trebuie să îşi asume responsabilitatea să le permită acestor copii să se înregistreze să să obţină paşapoarte. La consulat nimeni nu spune nu în mod direct, dar îţi cer hârtii şi acte iar şi iar. Procedura e foarte lungă", se plânge o asistentă maternală care are în grijă o fetiţă "fără cetăţenie".
"Autorităţile spaniole nu pot impune nimic României, dar pot cere documente, în calitate de tutori legali ai copiilor. Reglementările europene adoptate în 2003 arată că statele care au minori în tutelă înainte ca aceştia să figureze în ţara de origine pot obţine un certificat valid după completarea solicitării. Poate durează mai mult, dar ţara de origine nu poate refuza, altfel poate fi reclamată de statul care solicită actul", susţine avocatul Beatrice Roman, care a reuşit să rezolve două astfel de cazuri.
Cu toate acestea, sursele din cadrul executivului spaniol spun că România interpretează regulamentul într-un alt mod, referindu-se la articolul 28, astfel că, atunci când administrația spaniolă se adresează consulatului, solicită omologarea rezoluției privind tutela în România, o procedură complexă care ar necesita avocați acolo.Reprezentanţii secţiei consulare de la Ambasada României dau asigurări că asta nu este o problemă. Ei explică faptul că sunt dispuşi să rezolve aceste situații și că "se dorește repatrierea minorilor", indiferent de timpul petrecut în Spania și de posibilele sale rădăcini. Ei încearcă să localizeze rudele acolo și, dacă îndeplinesc condițiile și doresc să aibă grijă de copii, să fie trimişi înapoi. Dacă nu este posibil, ei pot documenta provizoriu minorii. Aceste surse susțin că cazurile sunt de obicei rezolvate în câteva luni.
Potrivit legislaţiei spaniole, un minor care a petrecut mai mult de doi ani sub tutlea Spaniei, are dreptul să ceară cetăţenie. În perioada 2014 - 2018, 580 de minori supervizaţi de Adminsitraţia Spaniolă au aplicat pentru cetăţenie. Din aceste cereri, 144 au fost admise.
În urmă cu doi ani, cazul a ajuns în media când un grup de mame din Madrid au început să strângă semnături pentru o petiţie în care cereau măsuri din partea Guvernului pentru aceşti copii.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News