În total au fost analizate 64 de produse, de la următorii producători/distribuitori. Află AICI care sunt producătorii și distribuitorii.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al procentajului de roșii din compoziția ketchup-lui:
- Piure de roșii/pastă de tomate într-o proporție cuprinsă între 12 și 83% din compoziție
- Concentrat de tomate într-o proporție cuprinsă între 6 și 73% din compoziție
- G roșii/100g ketchup într-o proporție cuprinsă între 126 și 180% din compoziție
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în ketchup:
- 64.06% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
- 3.13% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 12.5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 29.7% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 12.5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 6.25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 35.94% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în ketchup situația se prezintă astfel:
- 85.37% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
- 80.49% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);
- 46.34% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 31 kcal și 117 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 0g și 0,07g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și <0.5g.
Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 24.8g. Cantitatea de glucide se situează între 1.26g și 24.8g.
- 70.31% din produsele analizate nu conțin fibre.
- 100% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 0g și 2.3g pentru produsele studiate.
- 96.88% din produse au avut mai puțin de 3g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1.4g și 3.1g.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News