Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Conferința Diaspora, motiv de gâlceavă politică inutilă. Eroare gravă a senatorului USR Radu Mihail
WhatsApp
Ediția din acest an a Conferinței Diaspora nu a mai avut loc, în contextul în care asociațiile de români din străinătate nu au mai putut să contribuie financiar și au manifestat un interes redus pentru organizarea respectivului eveniment în luna august. Nici o legătură cu finanțarea DRP și a ONG-urilor, în ciuda atacurilor cu iz politic. 
Românii iubesc tricolorul (Sursa foto: Agerpres)

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail reclamă faptul că, în acest an, Conferința Diasporei nu a mai avut loc, profitând de ocazie pentru a lansa un atac la adresa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și a guvernării PSD-PNL. Deși astfel de "contre" politice sunt binevenite într-o democrație sănătoasă, argumentul logic și susținut de fapte este cel care trebuie să primeze.  

Un ONG din diaspora susține că senatorul se află într-o eroare evidentă, având în vedere faptul că ediția din acest an a conferinței nu a fost anulată de DRP și nici nu i-a fost "retras sprijinul" de către DRP, ci chiar de către cei în jurul cărora se organizeaza astfel de evenimente: românii din diaspora. 

Astfel, DRP nu a mai sprijinit financiar Conferința Diaspora 2023 pentru că nu i s-a mai solicitat acest lucru. În plus, potrivit ONG-ului Centrul Franco-Român de Cooperare economică și culturală din Bordeaux, conferința din 2022, desfășurată la Brașov, a fost finanțată doar parțial de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, restul fondurilor fiind asigurate de ONG-ul menționat.       

"În atenția Domnului Senator Radu Mihail.

Centrul Franco-Român de Cooperare economică și culturală din Bordeaux a fost ONG-ul din diasporă care a organizat Conferința Diaspora, anul trecut în luna August. Anul acesta, în Ianuarie 2023 am avut mai multe reuniuni cu partenerii din întreaga diasporă și i-am informat că organizarea unui asemenea eveniment necesită extrem de multă capacitare umană la fața locului, precum și un surplus de resurse financiare, dar colegii noștri din diasporă n-au putut să ajute, și ne-au transmis că, în mare parte, luna August este destinată vacanței cu familia iar ONG-urile gestionate de ei n-au posibilitatea sa ofere vreo contribuție financiară.

Având în vedere răspunsurile partenerilor, echipa Centrului din Bordeaux a decis să șteargă Conferința Diaspora 2023 de pe lista obiectivelor propuse spre finanțare. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este organismul care a finanțat parțial anul trecut această conferință, și suntem siguri că și anul acesta, ar fi acționat pozitiv, dar, în condițiile în care asociațiile din diasporă n-au solicitat, în cererile depuse, organizarea unui asemenea eveniment, este absolut normal să nu se aloce asemenea finanțare, tocmai pentru că nu s-a solicitat. Un organism de stat nu poate acorda mai mult decât se cere - este un principiu general. Ideal ar fi ca anul viitor să se revină asupra subiectului și să se decidă organizarea participativă a unui asemenea eveniment, de care se pare că este nevoie.

Anul trecut, ONG-ul nostru a completat participarea financiară DRP din surse proprii (din fonduri franceze) care anul acesta nu au mai fost acordate. Dacă o asemenea conferință ar fi organizată măcar o dată la doi ani, organizațiile aravansa în scopurile lor.

Am fi dorit să ne contactați pentru a vă explica toate aceste lucruri. Ar fi fost mult mai aproape de adevăr comunicatul dumneavoastră!", este comunicatul transmis de Centrul Franco-Român de cooperare economică și culturală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel