Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Comisia specială parlamentară pentru legile justiţiei - prima şedinţă pentru declanşarea procedurilor de organizare
WhatsApp
Membrii Comisiei speciale parlamentare pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei se vor reuni, marţi, în prima şedinţă pentru a declanşa procedurile de organizare a activităţii Comisiei.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 10.30. Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, la organizarea judiciară şi privind Consiliul Superior al Magistraturii, precizează preşedintele comisiei, deputatul liberal Gabriel Andronescu, într-un comunicat.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat cu aceste proiecte, a stabilit dezbaterea lor în procedură de urgenţă.

Comisia specială parlamentară pentru legile justiţiei - prima şedinţă pentru declanşarea procedurilor de organizare

 

În 1 septembrie, Plenul Parlamentului a aprobat, cu 273 voturi 'pentru', 48 'împotrivă' şi 2 abţineri, constituirea comisiei speciale pe legile justiţiei. Potrivit hotărârii adoptate, Comisia parlamentară specială comună pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei va avea ca obiective examinarea, atât în procedura legislativă la prima Cameră sesizată, cât şi în procedura legislativă la Camera decizională, a iniţiativelor legislative cu incidenţă asupra justiţiei în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor care urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei.

De asemenea, comisia va elabora rapoartele asupra acestor iniţiative legislative. Comisia este constituită din 25 deputaţi şi senatori şi va funcţiona pe o perioadă de 60 de zile de la data constituirii.

Conducerea comisiei este formată din: Gabriel Andronache (PNL) - preşedinte; Marian Rasaliu (PSD), Ioan Cupşa (PNL), Murariu Oana (USR) - vicepreşedinţi; Ladanyi László-Zsolt (UDMR), Sorin Muncaciu (AUR) - secretari, notează Agerpres.

Claudiu Năsui: Guvernul ar vrea "să cumpere tăcerea judecătorilor" în ceea ce priveşte Legile Justiţiei

 

Deputatul USR Claudiu Năsui atrăgea atenţia asupra faptului că la ultima rectificare bugetară a existat "o creştere spectaculoasă" a cheltuielilor de personal la Ministerul Justiţiei, susţinând că în acest fel Guvernul ar vrea "să cumpere tăcerea judecătorilor" în ceea ce priveşte Legile Justiţiei.

"Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor cu banii contribuabililor. Nu de alta, dar vor să-şi treacă în linişte noul pachet de legi prin care preiau controlul asupra sistemului de justiţie şi au nevoie de linişte. Aşa că vor da 1 miliard de lei din banii dumneavoastră direct pentru asta. (...) M-am mirat când am văzut că în ultima rectificare bugetară o creştere spectaculoasă a cheltuielilor de personal la Ministerul justiţiei. Practic jumătate din creşterea cheltuielilor cu salarizarea din tot statul român se află la Ministerul justiţiei. O sumă colosală de împărţit între foarte puţini", a scris fostul ministru al Economiei, pe Facebook.

El a adăugat că aceşti bani au fost câştigaţi de judecători în instanţă şi până acum erau "daţi cu ţârâita". "Puţin câte puţin în fiecare an. Pentru că chiar nu erau o prioritate pentru bugetul de stat. (...) Care e prioritatea deodată? De ce banii care veneau puţin câte puţin, subit se dau toţi deodată? Pentru că, ce să vezi, săptămâna asta, acelaşi Guvern a dat un nou pachet ruşinos de legi ale Justiţiei prin care Justiţia devine şi mai controlată politic", a mai susţinut deputatul USR.

În opinia sa, noile legi ale Justiţiei ar îndepărta România de zona Schengen şi de Europa, în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel