''Cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent fac deja rău (Rusiei n.red). Dar astăzi creştem presiunea'' ca răspuns la războiul din Ucraina, a declarat Von der Leyen.
Noul pachet de sancţiuni, care necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE, include ''forţele armate ruse, precum şi ofiţeri, întreprinderi din industria de apărare'' rusă şi politicieni, detaliază şefa Comisiei. Potrivit acesteia, este vorba despre persoane care au jucat un rol cheie în ''loviturile cu rachete ruseşti'', în ''răpirea copiilor ucraineni duşi în Rusia'' sau în ''furtul de produse agricole ucrainene''.
Bruxellesul mai propune şi sancţionarea a trei noi bănci ruseşti, impunând în special o interdicţie totală asupra tranzacţiilor Băncii regionale de dezvoltare ruse, ''pentru a paraliza şi mai mult maşina financiară'' a preşedintelui rus Vladimir Putin.
Sancţiunile propuse contra armatei şi industriei militare urmăresc, potrivit Ursulei von der Leyen, consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.
Propunerea privind noul pachet de sancţiuni vine la două zile după intrarea în vigoare a unui embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News