Un studiu realizat de Laboratorul Național Pacific Northwest al Departamentului de Energie a constatat că uraganele devin mai umede și se întăresc mai repede în apropierea coastelor deja afectate de furtuni.
Studiul are loc în timp ce unele părți din SUA, Canada și Puerto Rico se refac după uraganele puternice Ian și Fiona, iar cercetătorii acuză din ce în ce mai mult schimbările climatice că agravează situația sistemelor de furtuni cu rotație rapidă.
Uraganul Ian a trecut luna trecută prin sud-estul SUA, provocând inundații devastatoare și ucigând peste 100 de persoane, iar Florida este acum devastată de o creștere a infecțiilor cu bacterii carnivore.
'Mediul din apropierea țărmului a devenit absolut mai favorabil pentru uraganele din apropierea coastei atlantice', a declarat Karthik Balaguru, cercetător în domeniul climei din cadrul laboratorului, într-un comunicat.
'Constatările noastre au implicații profunde pentru locuitorii de pe coastă, factorii de decizie și politici'.
Furtunile cu dezvoltare rapidă, precum uraganul Ian, îi depășesc pe cei mai buni meteorologi. Balaguru spune că acestea s-au înmulțit în ultimii 40 de ani și că locuitorii de pe coastă ar trebui să se pregătească pentru mai multe furtuni cu intensificare rapidă și un risc mai mare de inundații.
Între 1979 și 2018, uraganele din apropierea coastei atlantice s-au întărit cu o viteză mai mare, potrivit studiului de 12 pagini. Acest lucru va continua din cauza dependenței omenirii de combustibilii fosili și de gazele care încălzesc planeta pe care le provoacă.
Odată cu creșterea temperaturilor globale, suprafața Pământului se încălzește, dar nu în mod uniform, deoarece suprafața sa este alcătuită din materiale care se încălzesc în ritmuri diferite, inclusiv roci, pământ, apă și copaci.
Diferența de temperatură dintre pământul mai cald și mările mai reci se mărește, amplificând puterea și severitatea uraganelor, printre o serie de alți factori, au declarat cercetătorii.
Acesta este cel mai recent dintr-o serie de studii care arată că schimbările climatice fac uraganele mai umede, deoarece aerul cald poate reține mai multă umiditate, și fac ca cele mai puternice furtuni să fie ceva mai puternice.
Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a concluzionat anul trecut că, la nivel global, proporția de apariție a ciclonilor tropicali majori - cei de categoria 3 sau mai mari - a crescut în ultimele patru decenii.
De asemenea, se preconizează că în viitor, ciclonii tropicali vor crește în intensitate, chiar dacă se așteaptă ca frecvența furtunilor să scadă, potrivit unui studiu publicat în 2020 în Bulletin of the American Meteorological Society.
Alte studii au constatat că schimbările climatice provocate de om se află la originea unor uragane din ce în ce mai umede, care pot expune comunitățile de coastă la un risc mai mare de a fi afectate de inundații.
De asemenea, este posibil ca furtunile să stagneze mai mult, ceea ce le permite să arunce mai multă ploaie în același loc, cum a fost cazul lui Harvey din 2017, când au căzut peste 50 de centimetri într-un singur loc. De asemenea, acestea se intensifică rapid mai des, spun experții.
În timp ce studiile indică o creștere a numărului celor mai puternice furtuni din cauza schimbărilor climatice provocate de om, oamenii de știință încă nu sunt de acord cu privire la ceea ce înseamnă încălzirea globală pentru frecvența generală a tuturor furtunilor.
Cu peste 100 de morți, Ian a fost a treia cea mai mortală furtună care a lovit partea continentală a SUA în acest secol, după uraganul Katrina, care a provocat moartea a aproximativ 1.400 de persoane, și uraganul Sandy, care a făcut 233 de victime.
Acum, după ce s-a așezat praful de pe Ian, s-a înregistrat o creștere a numărului de infecții cu Vibrio vulnificus - un tip de bacterie carnivoră care se găsește în apa caldă a mării, au avertizat oficialii din domeniul sănătății din Florida, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News