Clătitele sunt unul dintre acele feluri de mâncare pe care toată lumea le place adoră, în orice moment al zilei, deoarece le puteți personaliza cu diferite umpluturi. Nu este interzis, de exemplu, să pregătești diferite feluri pentru același prânz pentru a mulțumi pe toată lumea. Pe lângă clasica ricotta și spanac, o altă umplutură mereu populară este cea cu ciuperci sau clasica șuncă și brânză.
Acest fel de mâncare durează un pic mai mult din cauza etapelor pe care le implică diferitele preparate: aluatul pentru crepe, sosul bechamel, umplutura.
Citește și: Prăjitura cu ceai negru - un desert simplu și sănătos. Se face fără prea mari bătăi de cap
Cu toate acestea, aceste clătite italienești cu ricotta și spanac sunt ușor de făcut și un fel de mâncare sigur. În plus, diferitele componente pot fi făcute separat în avans și asamblate direct la gătit.
Este preparatul perfect pentru un prânz în familie sau pentru a sărbători un eveniment important.
Pentru aluat ai nevoie de:
- 300 ml lapte
- 2 ouă
- 120 g făină
- unt
Pentru bechamel ai nevoie de:
- lapte 500 ml lapte
- 50 g unt
- 25 g făină
- sare și piper
- nucșoară, după gust
Pentru umplutură:
- 500 g spanac crud
- 200 g ricotta
- 60 g parmezan ras
- 200 g fontina sau emmentaler
- sare după gust
Pentru garnitură ai nevoie de:
- parmezan, după gust
Se curăță spanacul, se spală și se scurge. Se rumenește într-o tigaie cu puțin ulei timp de 5-8 minute, acoperit. Apoi se lasă deoparte să se răcească.
Într-un castron, se amestecă ricotta cu brânza rasă, spanacul tăiat grosier și sarea.
Se prepară aluatul pentru crepes: se bat ouăle într-un castron, se adaugă făina cernută alternând cu laptele.
Se unge ușor o tigaie și, când este fierbinte, se toarnă câte o lingură mică de aluat pe rând. Învârtiți tigaia pentru a o distribui uniform și gătiți timp de un minut pe fiecare parte. Continuați până când se termină aluatul.
Cum facem sosul bechamel: se topește ușor untul într-o cratiță. Se adaugă făina cernută, se amestecă imediat și când se desprinde de pereții cratiței se adaugă laptele. Se amestecă și se fierbe sosul la foc mediu până se îngroașă ușor. Se asezonează cu sare și piper și se condimentează cu nucșoară după gust.
Se umplu clătitele, întinzând umplutura de ricotta pe o jumătate și adăugând 2 batoane de brânză fontina sau emmentaler. Îndoiți-o înapoi în 4.
Întindeți un strat de sos bechamel pe fundul unei tăvi de copt, așezați clătitele ușor suprapuse una peste alta.
Se asezonează cu mult sos bechamel, o mână mare de parmezan și se coace la 200° timp de 25 de minute, activând grătarul în ultimele minute de gătire.
Pot fi păstrate la frigider până la 2 zile într-un recipient etanș.
Se recomandă să se pregătească un sos bechamel fluid și neted, pentru ca acesta să se întindă uniform peste clătite și să le facă umede și suculente. Acestea pot fi congelate după ce sunt gătite și trebuie consumate în decurs de o lună.
------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News