Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciucă: România extrage mai mult gaz decât consumă. Nu e afectată de decizia Rusiei
WhatsApp
România nu este afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei și Bulgariei, pentru că în acest moment extrage mai mult gaz decât consumă. Pe termen lung, însă, este clară nevoia de de gaz, a spus, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a spus, miercuri, că în acest moment, România nu este afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei și Bulgariei.

„În acest moment noi extragem mai mult gaz decât consumăm, în schimb este clar că avem nevoie de gaz pentru că tocmai în urma întâlnirilor și discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Azomureș, ieri (marți - n.r.), s-a reușit luarea unei decizii ca o parte din combinat să fie deschis. Avem nevoie de îngrășăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci, avem nevoie de gaz, dar avem suficient acum ca să putem să asigurăm consumul populației și partea cealaltă folosită în industria de profil. Ceea ce este important este că nu cu mult timp în urmă, împreună cu președintele PSD și cu președinteleUDMR am asumat legea offshore și onshore prin care asigurăm demararea investițiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră în sectorul, în perimetrul Neptun Deep și în partea onshore este vorba despre exploatarea gazelor la mare adâncime în zona Buzău”, a declarat Nicolae Ciucă la TVR.

Potrivit premierului, primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oli&Gas la jumătatea acestui an.

„Atunci vom avea 1 miliard de metri cubi în plus pe an asigurați prin această investiție care ar compensa. Este vorba de 10%. Noi avem nevoie de 20% gaze din import și sigur, la chestia aceasta se adaugă și celelalte demersuri de asigurare a cantității necesare de gaz. În perimetrul de la Caragele (jud. Buzău) există speranțe ca primele gaze să fie extrase în 2024, iar în perimetrul Neptun Deep mai devreme de finele anului 2026 - 2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră”, a mai spus Ciucă.

Premierul a mai spus că din acest punct de vedere, „România este o țară norocoasă”, pentru că are această resursă deosebit de importantă în acest moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel