Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciucă, la Conferința Smart Diaspora: „Pentru mulţi, casa fizică nu mai este România. Fac un apel pentru întreaga clasă politică...“
WhatsApp
Invitat la conferința „Smart Diaspora 2023 - diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Sebastian Burduja debirocratizarea modului de gestionare a granturilor pentru cercetare, afirmând că „nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni”.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut public ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, ca în 3 luni să debirocratizeze gestionarea granturilor pentru cercetare și să propună cinci domenii prioritare în științe, „domenii pe care să le aprobăm în guvern și să le finanțăm prioritar”. 

Premierul Nicolae Ciucă, invitat  la Conferința Smart Diaspora

 

„Vă mărturisesc cu emoţie că în calitate de prim-ministru nu pot avea o bucurie mai mare decât aceea de a-i vedea laolaltă, de a-i vedea acasă pe toţi românii. Aş vrea însă să clarific ce înseamnă acest 'acasă'. Fac o paranteză şi vă împărtăşesc că nu am pierdut nicio ocazie atunci când am fost în activităţi bilaterale în oricare din ţările din Europa sau din lume, să nu mă întâlnesc cu românii din diaspora, indiferent că au fost 100, 200 sau au fost doi sau trei, şi să discutăm cu ei tot ceea ce pot să împărtăşească legat de experienţa pe care o trăiesc departe de casă şi cum putem să facem să îi aducem mai aproape de ţara noastră, de ţara noastră, a tuturor. Pentru mulţi dintre dvs., casa fizică nu mai este România. Chem şi fac un apel pentru întreaga clasă politică să facă astfel încât România să fie de azi casa dvs. intelectuală şi casa dvs. profesională. Sper că va fi un prim pas astfel încât în viitor, România să fie şi casa dvs. fizică, împreună cu familiile dvs. şi de ce nu, împreună şi alături de colaboratorii dvs. din străinătate, care să regăsească aici, în România, un teren al oportunităţilor şi al dezvoltării personale şi profesionale.

Şi nu spun întâmplător acest lucru. Am dorit să inserez această explicaţie despre ce înseamnă acasă pentru că atunci când m-am văzut cu tinerii care sunt plecaţi de mult din România şi când i-am întrebat dacă s-ar întoarce acasă, nu a fost unul care să nu aducă în discuţie legăturile cu ţara, legăturile cu familia, legăturile cu locurile natale. Nu puţini au fost cei care au spus: "Acolo este familia noastră, acolo sunt bunicii noştri, acolo am crescut. Atunci când ni se va oferi oportunitatea, vom reveni acasă"“, a pus premierul Nicolae Ciucă, la Timișoara.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Sebastian Burduja debirocratizarea modului de gestionare a granturilor pentru cercetare, afirmând că „nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni”.

Ciucă: Inacceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni

 

„(...) De aceea, astă-seară doresc să fac două anunţuri.

Primul, adresat domnului ministru Burduja, pe care îl rog să constituie un grup de lucru interministerial, astfel ca în cel mai scurt timp să debirocratizăm modul de gestionare a granturilor pentru cercetare. Nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziţiona un reactiv în cinci ore, iar un cercetător român în cinci luni. Până la semnarea granturilor de reintegrare, estimată în august-septembrie, vă solicit să avem legislaţia debirocratizării adoptată şi operaţională. Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, să se preocupe de conţinutul activităţilor de cercetare - aşa cum menţiona şi domnul rector Pirtea -, de diseminarea rezultatelor, de concretizare a şi exploatarea acestora prin start-up-uri sau spin-off-uri, nu să piardă timpul cu hârtii şi să se scufunde în birocraţie.

Al doilea anunţ - şi aici a făcut o menţiune şi domnul rector Pirtea, dar nu a avut curajul să spună concret ce trebuie să facem în urma acestei conferinţe. Ca atare, vă rog ca în urma desfăşurării lucrărilor conferinţei "Smart Diaspora", ascultându-i pe cercetătorii de elită ai României, să propuneţi cinci domenii prioritare în ştiinţe, domenii pe care să le aprobăm în guvern şi să le finanţăm prioritar. (...)

Într-adevăr, putem renaşte. Cum ? Precum pasărea Phoenix. Aşa să fie, dar cred că putem să renaştem realist, echilibrat, aşa cum am făcut-o de fiecare dată şi aşa cum, încă o dată reiterez, nu cred că ne-ar ierta nimeni dacă am pierde această oportunitate prin care într-adevăr să putem să renaştem inovarea şi cercetarea în ţara noastră de la kilometru zero, de aici, din Timişoara“, a fost mesjaul premierului Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel