Ciorba de perișoare este o ciorbă cu adevărat românească, încă unul dintre acele produse pentru care veți găsi o rețetă în fiecare familie de români. Trebuie să fie cea mai populară ciorbă românească imediat după Supa de pui cu găluște de semipreparate.
Se mănâncă pe tot parcursul anului, dar puteți fi siguri că o veți găsi și pe masa de Paște sau de Crăciun. Este o ciorbă foarte gustoasă și hrănitoare, cu o felie de pâine și niște ardei iuți românești alături și vei fi sătul toată ziua.
- 450 g costiță afumată
- 2 litri jumătate de apă
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 bucată de țelină
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras mare
- 450 g carne de porc măcinată
- 5 linguri de orez cu bob lung împărțite
- 2 gălbenușuri de ou împărțite
- 2 linguri de făină integrală
- 2 linguri de smântână
- aproximativ 2 linguri de tarhon murat, tocat fin
- sare de mare fină și piper
Gătiți costițele: Așezați coastele afumate într-o oală mare de supă și acoperiți-le cu apă. Aduceți la fierbere și fierbeți încet timp de aproximativ 30 de minute. Îndepărtați spuma cu o lingură cu fantă.
Legume: Între timp, curățați și tăiați legumele în cuburi mici. Adăugați-le în ciorbă. Dacă folosiți tarhon uscat, adăugați-l acum în ciorbă.
Chiftele: Începeți imediat să faceți perișoarele amestecând carnea de porc tocată cu unul dintre gălbenușurile de ou și trei linguri de orez. Adăugați sare și piper cu generozitate.
Gătiți: Formați chiftele de mărimea unei nuci (în jur de 35). Puneți făina pe o farfurie și întoarceți chifteluțele în ea, scuturându-le ușor pentru a îndepărta excesul. Adăugați-le în supă împreună cu cele două linguri de orez rămase și gătiți-le la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când orezul și legumele sunt moi.
Amestecați smântâna și gălbenușul de ou rămas într-un bol mic. Adăugați încet o parte din ciorba fierbinte în amestec, aproximativ două linguri de supă, amestecând tot timpul. Turnați încet acest amestec în ciorbă, amestecând în același timp. Nu lăsați să se mai gătească.
Ajustați gustul: Scurgeți frunzele de tarhon murat, păstrând oțetul. Tăiați frunzele foarte mărunt și adăugați-le în ciorbă. Ajustați gustul cu sare și piper și cu o parte din oțetul păstrat. Alternativ, adăugați tarhon proaspăt în supă și puțin oțet de vin alb, după gust.
Se servește: Împărțiți costițele și serviți ciorba cu pâine albă și ardei iute proaspăt sau la oțet.
----------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News