Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciolacu spune că va exista un grup de lucru pe tema pensiilor speciale
WhatsApp
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, a declarat miercuri că va exista un grup de lucru pe legea pensiilor speciale, pe modelul celui de la legile educaţiei. 

Întrebat la Parlament dacă va fi un grup de lucru pe pensiile speciale, Ciolacu a confirmat: "Există, am anunţat. Exact cum am făcut cu legile educaţiei, doamna ministru al Educaţiei a avut un grup de lucru cu specialiştii de la cele trei partide. Aceeaşi abordare este şi în ceea ce priveşte legislaţia pe pensiile speciale. A venit raportul de la Banca Mondială, anumite lucruri s-au extras de acolo de către domnul ministru, le-a trimis la Comisie, aşteptăm şi feedbackul de la Comisie, dar în paralel va lucra şi acest grup de lucru".

Liderul PSD vede posibilă şi o impozitare progresivă a pensiilor şi a precizat că pe partea de contribuţii nu se va interveni.

"Haideţi să aşteptăm. Pe partea de contribuţie nu intervine nimeni. Este posibil o astfel de abordare, pentru că s-a ajuns la această emoţie şi la această discuţie nu numai din interese politice, fiindcă această discuţie aduce procente (...) A ajuns deoarece s-a exagerat legislativ. Nu poţi să soliciţi o legislaţie astfel încât să câştigi mai mult la o pensie decât ai câştigat când erai în activitate. Şi din cauza acestor excepţii s-a ajuns la această discuţie publică aprinsă care trebuie să se încheie odată pentru totdeauna", a explicat Ciolacu.

Întrebat dacă impozitarea aceasta va fi valabilă şi pentru militari, Ciolacu a arătat că nu există măsuri pentru o anumită parte, în schimb există plafoane.

"Eu m-am uitat pe media pensiilor militare, nu este una care sa sară din bunul simţ sau din şabloane. Repet, pensiile militare, din punctul meu de vedere sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale. Aceeaşi abordare o au majoritatea statelor membre NATO şi 22 de state din UE", a precizat preşedintele PSD.

Parlamentarii nu vor fi introduşi în acest proiect

 

El a mai spus că parlamentarii nu vor fi introduşi în acest proiect, "pentru că nu este pe aceeaşi legislaţie". "Va fi o legislaţie separată pentru parlamentari, pentru că se încadrează pe altă lege", a arătat Ciolacu.

Potrivit acestuia, "nimeni în lume nu poate veni cu o lege care să fie retroactivă".

"De aceea trebuie să venim cu ceva sustenabil, corect şi acceptat de CCR. Deciziile CCR nu se comentează, se pun în aplicare. (...) În acest moment vorbim despre pensii. Vom vedea dacă abordarea trebuie să se extindă la anumite salarii exagerate. Părerea mea rămâne aceeaşi - în sistemul bugetar preşedintele României trebuie să aibă cel mai mare venit. Te raportezi la toată societatea într-un stat normal. Nu este niciun plafon stabilit", a spus Ciolacu.

Liderul PSD a mai precizat că marţi a participat la o întâlnire a liderilor coaliţiei cu miniştri de resort.

"Aşteptăm de la Comisie OK-ul pe ultimul text pe avertizori şi se deblochează, şi de la ministrul Energiei ultimele modificări convenite de către Ministerul Energiei. Au fost prezentate şi se aşteaptă de la Comisie ultimul OK. Ştiţi că jalonul este îndeplinit în momentul în care şi Comisia consideră că acea legislaţie se ridică la cele ce ne-am asumat prin PNRR. (...) Eu sunt ferm convins că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte cererea II de plată", a menţionat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel