Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciolacu: Mai sunt 350 de români în Fâşia Gaza şi vreo 250 au solicitat deja repatrierea în România
WhatsApp
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, din datele la zi, mai sunt 350 de români în Fâşia Gaza şi circa 250 au solicitat, deja, celulei de criză activată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, să fie repatriaţi în România.
Ciolacu - Mai sunt 350 de români în Fâşia Gaza şi vreo 250 au solicitat deja repatrierea în România

Acesta a făcut precizarea, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România Tv, la întoarcerea de la vizita pe care a efectuat-o în Israel, unde a purtat discuţii cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Întrebat dacă există o perspectivă rezonabilă de evacuare a acestora, dată fiind situaţia din Fâşia Gaza, acesta a răspuns că "este o echipă internaţională care lucrează la acest lucru".

"Normal că este.. m-am implicat şi eu şi a fost unul dintre punctele de pe agenda de azi. Chiar i-am mulţumit domnului prim-ministru (Netanyahu n.red.). Vă daţi seama că are o presiune internă de răzbunare în acest moment, ca şi om politic, dar a dat dovadă, încă o dată, de experienţă şi maturitate, şi se încearcă, încă, calea dialogului. Sunt şi aproape 200 de ostatici, de toate naţionalităţile. Am avut şi o discuţie în privat cu domnia sa. Ne-a prezentat şi nişte imagini groaznice şi greu de descris a ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile", a declarat Ciolacu.

 

Autorităţile de la Bucureşti sunt în legătură şi cu autorităţile egipteneÎn acelaşi context, premierul a fost întrebat dacă există vreun ostatic de origine română sau cu cetăţenie română.

"Nu există, nu există o astfel de informaţie. În schimb, am avut întâlnire cu două familii, care aveau o soră şi un copil care sunt de origine română, având bunicii din România. Ambele familii aveau ostatici în acest moment şi mi-au prezentat chiar filmuleţe trimise de către terorişti, cu ostatici. Este o emoţie foarte mare şi cred că era de datoria noastră să avem această solidaritate cu Israelul. Chiar domnul prim-ministru a spus că ne consideră nişte fraţi. Mie mi-a zis: 'Brother Marcel'. Deci e clar că există o emoţie foarte mare şi o bucurie a faptului că suntem primul stat care am avut şi o declaraţie în Parlamentul reunit de susţinere a Israelului", a afirmat Ciolacu.

Pe de altă, şeful Guvernului a confirmat faptul că autorităţile de la Bucureşti sunt în legătură şi cu autorităţile egiptene, având în vedere că repatrierea cetăţenilor români din Fâşia Gaza este preconizată a se produce la punctul de frontieră către Egipt.

"Cred că dumneavoastră cunoaşteţi la fel de bine ca şi mine răspunsul şi faptul că normal că există comunicare cu Egiptul. Dar cunoaşteţi şi întreg contextul. Sunt peste 2.000 de cetăţeni cu dublă cetăţenie, nu numai români în Fâşia Gaza, în acest moment, într-un fel, comasaţi spre frontieră, în sud, şi este şi o dorinţă de a intra convoaie umanitare în Fâşia Gaza. Important este că armata israeliană în acest moment nu a intervenit terestru în Fâşia Gaza şi nu a escaladat conflictul", a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul român este primul şef de guvern care a vizitat Israelul de la izbucnirea actualului conflict între această ţară şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel