Un cutremur major, ca acela din 1977, poate lovi oricând Capitala și alte orașe mari. Prăbușirea a zeci sau sute de clădiri cu risc seismic ar genera imense drame umane, dar și pagube de miliarde de euro, prin blocarea căilor de comunicație și a sistemelor majore din orașul care produce un sfert din PIB-ul României (sau aproape o treime din PIB, împreună cu județul Ilfov).
Un conflict la Marea Neagră sau în Mediterana, cu blocarea Strâmtorilor, redevine o amenințare serioasă, în contextul tensionat dintre Turcia și Grecia sau a războiului din Nagorno-Karabah. Ar fi afectate, astfel, nu doar porturile maritime, dar și traficul pe Dunăre, traficul de mărfuri, ca și activitatea industrială din Constanța, Tulcea, Galați și Brăila.
Soluționarea defavorabilă a disputei dintre statul român și Gabriel Resources, la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială, din Washington. Gabriel Resources, compania-mamă a Roșia Montana Gold Corporation, cere ca România să îi plătească despăgubiri de aproape 5 miliarde dolari ca urmare a blocării proiectului minier, transmite DC NEWS
O criză alimentară care s-ar adăuga crizei economice care evoluează în prezent, fie din cauza secetei prelungite (după război au fost trei ani de secetă într-o mare parte a țării), fie din cauza unor evoluții globale (pesta porcină africană, boli cu evoluție pandemică a culturilor de porumb, grâu sau orez).
Blocarea economiilor din Vestul și Centrul Europei, prin accentuarea crizei economice, sau declanșarea unei crize financiare, ar lăsa România fără venituri din exporturi către blocul comunitar (către care se exportă majoritatea bunurilor și serviciilor produse în România) și ar paraliza activitățile industriale și investițiile, precizează DC NEWS
Despre aceste scenarii ”negre” nu se discută în societatea românească, mai ales într-un an electoral. Dar cine ar fi luat în seamă discuțiile despre o pandemie cum este cea COVID-19, în urmă cu un an? Fără a mai aminti de problemele aduse de o iarnă severă, cu ger întins pe mai multe săptămâni, care ar afecta sistemul energetic, sau de inundațiile care pot lovi în primăvară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News