Presiunea s-a accentuat asupra Beijingului în ultimele ore în legătură cu pandemia, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi la nivel mondial şi a afectat o bună parte din economiile lumii.
OMS a îndemnat joi toate ţările să publice "toate datele despre virus". Un apel adresat în special Chinei, unde scurgerea coronavirusului de la un laborator din Wuhan, oraş unde a fost detectat la sfârşitul anului 2019, rămâne o posibilitate.
O echipă de experţi internaţionali trimisă de OMS a mers la Wuhan în ianuarie 2021. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialişti chinezi, nu a stabilit concluzii definitive cu privire la originea virusului.
Beijingul a replicat la cererea OMS vineri, reiterându-şi poziţia apărată de mai multe luni: ancheta iniţială China-OMS este suficientă, iar solicitările de date suplimentare sunt motivate politic.
"Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă", a declarat Ma Zhaoxu, viceministru al afacerilor externe, într-o conferinţă de presă online.
"Ne opunem politizării căutării originii (...) şi abandonării raportului comun China-OMS", a subliniat el.
Studiul a estimat că trecerea coronavirusului de la liliac la om printr-un animal intermediar este cel mai probabil scenariu. El consideră "extrem de improbabil" ca virusul să provină dintr-un laborator.
Ma Zhaoxu a respins cererea OMS pentru o nouă anchetă.
"Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de comunitatea ştiinţifică", a subliniat el.
"Cercetările viitoare trebuie şi pot fi continuate numai pe baza acestui raport. Nu este o chestiune de a începe din nou de la zero", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News