Judit Bartalné Mentes a precizat că cei cinci inculpaţi români, la comanda unor persoane necunoscute, au furat încărcătura unui camion care transporta televizoare, de la fabrica Samsung din Slovacia, în Italia.
Aceştia au urmărit cu o maşină şi un camion cu numere de Polonia pe care au amplasat un emiţător GPS. În localitatea Lenti, camionul a oprit pentru un popas, iar inculpaţii, după miezul nopţii, au rupt sigiliul de pe remorcă şi au furat cele 121 de televizoare din încărcătură.
Marfa, în valoare de aproximativ 45.000 de euro, a fost ascunsă în garajul unei case din Budapesta. Maşinile utilizate pentru furt au fost identificate de poliţie, iar două zile mai târziu inculpaţii au fost reţinuţi la un popas de pe autostrada M7, în judeţul Zala. Autorităţile au recuperat 120 de televizoare, iar preţul televizorului lipsă a fost rambursat de compania de asigurări.
Tribunalul din Lenti i-a găsit pe inculpaţi vinovaţi de furt şi complicitate la furt, iar aceştia au pledat vinovaţi. Primul inculpat a fost condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare, al doilea inculpat la 3 ani şi 6 luni, al treilea inculpat la 2 ani de închisoare, iar ceilalţi doi complici la câte 3 ani de închisoare. Primul şi al doilea inculpat au fost expulzaţi din Ungaria pentru o perioadă de 4 ani, iar cei trei complici, pentru o perioadă de 3 ani. Sentinţele nu sunt definitive, deoarece inculpaţii au făcut recurs pentru reducerea pedepselor, potrivit MTI, titrează Rador.
Guvernul maghiar a anunțat miercuri, 9 noiembrie, introducerea unui plafon de preţ pentru ouă şi cartofi, potrivit Reuters.
Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar, după ce datele oficiale privind inflaţia au arătat că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie.
În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare.
Miercuri, Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Pieţele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preţ, a adăugat Gulyas.
Anunţul Executivului de la Budapesta vine în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%. Conform acestor cifre, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt campioane la creşterea preţurilor în UE.
Inflaţia este ”cea mai mare problemă” în Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas, la finalul şedinţei de Guvern.
Explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi stau la baza inflaţiei accelerate din Ungaria. Preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE. Preţurile la pâine, brânză şi ouă aproape s-au dublat în ultimul an, în cazul ouălor preţurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.
Inflaţia accelerată şi deprecierea forintului până la un minim istoric a forţat deja Banca Naţională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgenţă să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi, potrivit Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News