Epicenter, un start-up cu sediul în Stockholm, a dezvăluit un nou mod de a purta cu tine un pașaport pentru vaccinul COVID - într-un microcip implantat sub piele.
Implantul poate fi citit de orice dispozitiv care utilizează protocolul NFC (Near Field Communication) - tehnologie utilizată pentru plăți fără contact.
Într-un videoclip distribuit de Epicenter, Hannes Sjöblad, director de distribuție, are cipul în braț și trece cu un smartphone deasupra acestuia pentru a afla statutul său de vaccinare.
'Implanturile sunt o tehnologie foarte versatilă, care poate fi folosită pentru multe lucruri, iar în acest moment este foarte convenabil să ai pașaportul COVID mereu accesibil pe implant, a declarat acesta într-un comunicat.
'În cazul în care telefonul tău rămâne fără baterie, acesta îți este întotdeauna accesibil. Așa că, bineînțeles, așa folosim această tehnologie astăzi, anul viitor o vom folosi pentru altceva', a declarat Sjoblad.
Microcipul este așezat direct sub piele, fie în braț, fie între degetul mare și arătător. Potrivit lui Sjöblad, procedura este 'complet reversibilă' și nu necesită o aplicație specială pentru telefon.
Cipul este implantat printr-o simplă injecție cu o seringă și, cu un clic, un microcip este injectat în mâna utilizatorului, scrie Daily Mail.
Recent, Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza "booster" sau de "supra-rapel"), a anunţat executivul comunitar, potrivit agenţiilor AFP, Reuters şi EFE.
Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre şi cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată.
Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ''claritate'' cetăţenilor.
Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei "booster" odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.
Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, ''va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere'', a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News