Acordul a fost obţinut în a patra sesiune de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse.
Informaţia a fost confirmată de oficiali europeni citaţi de cotidianul italian La Repubblica. La negocieri au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, instituţia care a iniţiat proiectul.
Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să anunţe detalii despre soluţia în cazul certificatului digital, care ar urma să devină funcţional în iunie.
Certificatul va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19.
Principala divergenţă în negocieri se referea la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate. Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative. O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde. Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus.
"După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital", a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.
Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News