Cercetarea a fost efectuată de Bruno Rizzuti de la Institutul de Nanotehnologie al Consiliului Național de Cercetare (Cnr-Nanotec) din Cosenza, împreună cu cercetători de la Universitățile din Zaragoza și Madrid, iar studiul a fost publicat în revista internațională de macromolecule biologice, relatează Corriere.
Autorii studiului au descoperit că acestă substanță, quercetina (un flavonoid ) are un efect destabilizator asupra 3CLpro, o proteină a virusului esențială pentru dezvoltarea sa și al cărei blocaj este letal pentru Sars-CoV-2.
"Simulările au arătat că quercetina se leagă exact de„ zona activă ”a proteinei 3CLpro , împiedicându-o să își îndeplinească corect funcția", spune Bruno Rizzuti -. Această moleculă are o serie de proprietăți originale și interesante din punct de vedere farmacologic: este prezentă din abundență în legume precum ceapă roșie și cicoare și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, antialergice. "Este bine tolerată de om," a completat Rizzuti.
Potrivit cercetătorilor, quercetina ar putea sta la baza dezvoltării unei molecule sintetice și mai puternice, datorită dimensiunilor reduse și structurii sale chimice specifice. Mai mult, deoarece nu poate fi brevetată (fiind o moleculă de origine naturală), oricine o poate folosi liber.
„Studiul începe de la o caracterizare experimentală a 3CLpro, principala proteină a Sars-CoV-2", explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News