Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cele mai bune trucuri pentru ca aluatul de cozonac să crească și să fie pufos. Greșelile pe care gospodinele trebuie să le evite cu orice preț!
WhatsApp
Cozonacul este desertul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Este înmiresmat, pufos și delicios, iar gospodinele românce dezvăluie greșelile pe care nu trebuie să le faci pentru ca aluatul să crească să-ți iasă cozonacul perfect!
Cele mai bune trucuri pentru ca aluatul de cozonac să crească și să fie pufos. Greșelile pe care gospodinele trebuie să le evite cu orice preț! FOTO: captură YouTube @
AdeLina's Kitchen

Gospodinele cunosc faptul că pentru a face un cozonac pufos și copt fix cât trebuie necesită timp și ingrediente de cea mai bună calitate. Însă, atunci când aluatul nu crește sau stă lipit de mâini este clar că ai făcut una dintre greșelilele pe care StiriDiaspora.ro ți le prezintă mai jos. 

Te-ar putea interesa și: Maioneza perfectă, făcută în casă, preparare pas cu pas: Ține cont de aceste trucuri și nu o să se mai „taie“ niciodată

 

Greșelile din cauza cărora nu crește aluatul de cozonac

 

Pentru ca aluatul de cozonac să-ți iasă perfect, trebuie neapărat să nu faci una dintre greșelile de mai jos. 

Ingredientele nu sunt de la temperatura camerei

Atunci când faci aluatul pentru cozonac, ingredinetele trebuie să fie puse la temperatura camerei, nu abia scoase din frigider. De asemenea, în momentul în care bagi la cuptor, aluatul trebuie să fie cald, în niciun caz rece. 

Nu cerni suficient făina 

Pentru ca aluatul de cozonac să iasă perfect trebuie ca făina să fie uscată și cernută trei zile la rând. De asemenea, făina trebuie să fie ținută într-un loc cald înainte de a o pune la frământare. 

Nu frămânți suficient aluatul

Pentru a face aluatul perfect pentru cozonac, trebuie să îl frământați de cel puțin trei ori, cu pauză de 30 de minute între ele. Prima frământare ar trebui să dureze aproximativ 45 de minute, iar următoarele frământări ar fi necesar să dureze aproximativ 10 minute. În acest mod se reactivează drojdia și se dezvoltă rețeaua de gluten. Un aluat perfect trebuie nu fie lipicios și să se poată desprinde ușor de mână.

Un alt truc este să trântești de 20 de ori aluatul pe masa de lucru după fiecare frământare. 

Îl ții într-un loc răcoros

Aluatul pe care îl frămânți trebuie să-l ții la cald, dacă nu, va crește greu. Un truc pentru a crește mai repede este să-l bagi la cuptor la o temperatură de 40 de grade pentru aproximativ 10-15 minute. Oprești cuptorul și îl mai ții preț de 15 minute în interior. 

Prea multă grăsime sau zahăr în aluat

Aluatul în niciun caz nu va crește suficient și nu va fi pufos dacă folosești prea multă grăsime sau prea mult zahăr. Ține minte să nu exagerezi cu uleiul, untul, untura sau zahărul. 

Coci cozonacul la o temperatură prea mare și prea mult timp

Niciodată să nu coci cozonacul la o temperatură prea mare! Trebuie neapărat ca temperatura cuptorului să fie mică spre medie și cozonacul nu trebuie să stea mai mult de o oră în cuptor. Totodată, nu deschide ușa cuptorului atunci când se coace pentru că afectează textura aluatului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel