Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cel mai periculos vulcan al Italiei devine din nou activ: mii de persoane se gândesc să se mute din zonă
WhatsApp
Supervulcanul Campi Flegrei a zguduit regiunea din jurul orașului-port Pozzuoli cu un șir puternic de cutremure consecutive.
Cel mai periculos vulcan al Italiei devine din nou activ, mii de persoane de gândesc să se mute din zonă. Sursa foto: freepik.com

În ultimele săptămâni, supervulcanul de la vest de Napoli din sudul Italiei a fost relativ liniștit. În septembrie, a terorizat cei aproximativ 350.000 de locuitori din Golful Pozzuoli cu peste 1.100 de seisme: cel mai puternic cutremur a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter. Pământul s-a cutremurat de 160 de ori în 24 de ore.

În octombrie, supervulcanul a devenit brusc ciudat de liniștit. Însă duminică, 15 octombrie, supervulcanul a revenit cu două cutremure cu magnitudinea 1,45 și 1,9, urmate luni de un cutremur cu magnitudinea 3,6. Dar asta nu a fost tot: în noaptea de joi, 19 octombrie, pământul s-a cutremurat de 13 ori între orele 19:32 și 6:05 A.M. Opt dintre șocuri au fost peste nivelul unu pe scara Richter, cel mai puternic cutremur de la 6:01 A.M. având o magnitudine de 2,2.

Douăsprezece dintre cutremure au avut loc între orele 5:24 A.M. și 6:05 A.M. Aceasta indică o activitatea vulcanică în subteran. Magma, gazul sau apa încălzită se ridică și pun în mișcare pământul stâncos. De fapt, mulți localnici se tem că aceste cutremurele sunt vestigii ale unei erupții a supervulcanului, care a avut efecte devastatoare în trecut.

 

Locuitorii se gândesc să se mute din Pozzuoli

 

Locuitorii din Pozzuoli și din cartierul vecin napolitan Bagnoli sunt gata să se mute. „Mă gândesc serios să plec din Pozzuoli, nu am dormit liniștit din august”, scrie un utilizator din grupul de Facebook „Cei din Zona Roșie”. O femeie scrie sarcastic: „Trei șocuri frumoase, da, ce semnal de trezire frumos!”. Epicentrul cutremurelor consecutive a fost din nou la craterul Solfatara, care este cunoscut pentru izvoarele sale termale și gheizerele cu abur.

Ce au observat din nou mulți rezidenți: mulți dintre ei au auzit pentru prima dată un bubuit de tunet înainte de a simți cutremurul real. „Pământul se comportă ca un difuzor uriaș care se mișcă sub picioarele noastre și transmite vibrațiile aerului și, prin urmare, atmosferei”, explică geologul Pietro Bongiorno despre fenomen pe site-ul geopop.it.

Mai întâi s-a auzit un tunet puternic, apoi pământul s-a cutremurat. Această percepție a tunetului înainte de a simți undele de șoc este explicată prin viteza diferită de propagare a undelor seismice.

„Primele unde care sosesc și sunt resimțite sunt undele longitudinale ( P), ele sunt cel mai greu de vibrat, dar pot genera un semnal acustic. Potrivit geologilor italieni, undele vizibile sunt unde transversale, numite și unde „S”, care, de obicei sunt mai lente decât undele P.

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel