Lough Neagh, cel mai mare lac de apă dulce din Marea Britanie, a fost afectat de o înflorire impresionantă de alge, care l-a transformat, pe alocuri, într-o nămol toxic dezgustător de grețos. Acest lucru este demonstrat în videoclipul de mai sus, în care se poate vedea un locuitor scufundând o vâslă în apă (dacă o poți numi așa), care s-a transformat într-o nămol verzui, gros și putred, letal pentru animalele sălbatice, precum și pentru animalele de companie care beau din ea. Deja mai mulți câini au murit pe malul lacului.
Algele albastre și verzi (cianobacterii) s-au replicat într-o asemenea măsură încât au acaparat părți semnificative din rezervor, obligând autoritățile să emită inevitabila interdicție de scăldat în mai multe locuri. Lough Neagh, care se întinde pe o suprafață de aproape 400 de kilometri pătrați în inima Irlandei de Nord, furnizează 50% din apa potabilă din Belfast și 40% din cea din întreaga țară, după cum a relatat BBC.
Este, de asemenea, un loc foarte important pentru pescuitul comercial, în special pentru pescuitul de anghilă sălbatică, pentru care este principala sursă de aprovizionare din Europa. Această situație creează probleme enorme pentru biodiversitate și pentru întreprinderile locale, precum și pentru sănătatea mentală a locuitorilor, care nu mai pot trăi liniștiți pe lac. Situația este atât de dramatică încât duminică, 17 septembrie, activiștii au organizat o "înmormântare" pentru Lough Neagh, susținând că lacul este pe moarte și că trebuie să se ia măsuri cât mai curând posibil pentru a-l salva.
Recently, an outbreak of toxin-producing blue-green algae in Lough Neagh in Northern Ireland has not only claimed the lives of fish and birds in the lake area, but also threatened the health of some British people. pic.twitter.com/YtTX4yYIR9
— China News 中国新闻网 (@Echinanews) September 17, 2023
Dar de ce a avut loc această impresionantă explozie de alge? Există mai mulți factori care contribuie la înflorirea necontrolată a cianobacteriilor în bazinul Irlandei de Nord. Principalul factor determinant este invazia de midii zebră (Dreissena polymorpha), moluște bivalve cu o livrea dungată care au invadat accidental multe lacuri de acumulare începând cu anii 1990. Printre acestea se numără și Lough Neagh. Aceste organisme sunt, de fapt, filtre eficiente care elimină particulele în suspensie din apă; ca urmare, lacul devine mai transparent și permite trecerea mai multor raze solare, ceea ce catalizează creșterea explozivă a algelor.
Fenomenul este agravat și mai mult de schimbările climatice, care au crescut temperatura lacului cu 1° C din 1995. Înflorirea algelor este favorizată de temperaturile ridicate și, în general, are loc mai ales vara. La aceasta se adaugă poluarea cauzată de apele reziduale și de îngrășămintele (azot și fosfor) eliberate de sectorul agricol, care contribuie, de asemenea, la creșterea algelor. Toate acestea au dus la înmulțirea necontrolată a microorganismelor, până la transformarea apei în nămolul verzui menționat mai sus.
This was Monday evening at the marina, excessive growth of the algae due to a number of factors. We need intervention from the relevant agencies NOW. pic.twitter.com/hAMywKxXqA
— Cllr DENISE JOHNSTON (@DENISEJOHNSTO10) September 9, 2023
Această biomasă enormă, pe lângă faptul că eliberează toxine în apă, induce deoxigenarea după moarte, ceea ce, la rândul său, ucide peștii și alte organisme acvatice. Este o adevărată catastrofă ecologică. Compania NI Water, care gestionează apa lacului, precizează că, în ciuda înfloririi algelor, oamenii pot sta liniștiți în privința apei potabile care ajunge în casele lor, datorită activității filtrelor. "Nivelurile crescute de alge pot provoca un gust și un miros neobișnuit în apa de la robinet, dar nu reprezintă un risc pentru sănătate", a explicat compania. În prezent se studiază programe de îmbunătățire a calității apei și de reducere a riscurilor de apariție a unor noi proliferări de alge, dar dacă poluarea continuă și nu se face nimic pentru a contracara schimbările climatice, încercând în același timp să se țină sub control populațiile de midii zebră, riscurile de proliferare vor crește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News