Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce trebuie să ştii despre redobândirea CETĂŢENIEI ROMÂNE. Precizările senatorului pentru Diaspora, Radu Mihail
WhatsApp
Senatorul USR pentru Diaspora, Radu Mihail, a vorbit, în exclusivitate pentru ŞtiriDiaspora despre procedura de redobândire a cetăţeniei române, dar şi despre problemele pe care le întâmpină cei care aplică pentrua cest demers.

(Podcastul poate fi ascultat AICI)

Senatorul susţine că prima piedică de care se lovesc etnicii români care doresc să redobândească cetăţenia este una de natură adminsitrativă. Perioadele lungi de aşteptare cauzate de lipsa personalului calificat pentru procesarea dosarelor, reglementările deificitare care să ajute la identificarea actelor false depuse de unii cetăţeni care doresc să fraudeze sunt doar câteva dintre cauzele care fac acest proces unul anevoios şi de lungă durată.

"În materie de cetăţenie au fost mai multe propuneri, în  principal, legate de modul în care se redobândeşte pentru cetăţenii din Republica Moldova şi din celelalte regiuni unde, tradiţional, avem etnici români, Ucraina, Sebia.Mergând pe firul apei, am descoperit că avem o problemă mult mai mare decât cadrul legislativ, care este parte adminsitrativă, că tot vorbeam de adminsitraţie. Durata recuperării cetăţeniei române de către un cetăţean din Republica Moldova poate trece de doi ani mult.

Şi am încercat să înţelegem ce se întâmplă, care e procesul. Şi ne-am dat seama că Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie este o instituţie complet subdimensionată, au zeci de mii, cred că vreo 40 de mii de dosare care aşteaptă la rând. Sunt 12 sau 16 persoane care au comepetenţa să analizeze dosarele acestea, vă daţi seama câte dosare pe cap de agajat sunt acolo. Sunt nişte reglementări care nu le permit să filtreze suficient încercările de fraudare, deci oameni care vin cu acte false şi vor cetăţenia română fără să aibă o legătură clară de sânge cu strămoşi români, aş spune", a declarat Radu Mihail, pentru ŞtiriDiaspora. 

Senatorul USR mai precizează că aceste aspecte au fost ignorate de fostul Guvern, însă acum se lcurează la o soluţie care să  grăbească prcesul de redobândire a cetăţeniei române.

"Toate lucrurile astea denotă totală lipsă de interes a gvuernării anterioare privind etnicii români şi privind românii de peste Prut, în primul rând. Şi asta încercăm să rezolvăm, făcând presiuni ca autoritatea să fie dotată cu necesarul pe care îl au, mai ales în materie de personal. Au nevoie de oameni mai mulţi, bine pregătiţi şi motivaţi să îşi facă treaba cum trebuie. Ăsta este un aspect.

Discutând cu ei, am văzut că e nevoie şi de o clarificare a tipului de acte care se acceptă de la cei care solicită redobândirea cetăţeniei. Încercăm să găsim un echilibru între a solicita acte verificate de autorităţile din Republica Moldova versus să nu cerem prea multă hârţogăraie şi prea multă birocraţie şi cred că vom avea o soluţie în lunile care urmează", a conchis Radu Mihail. 

Trebuie precizat, însă, că există anumite condiţii în care se paote redobândi cetţenia română.

Legislaţia spune că aceasta se poate acorda persoanelor care au fost cetăţeni români şi care a pierdut-o din motive neimputabile lor sau cărora această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c) şi e) din Legea cetățeniei române. Această prevedere legală se aplică și în cazul descendenților foștilor cetățenie români până la gradul III.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Esti departe, esti acasa! Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel