Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce trebuie să facă românii pentru a scăpa de vizele pentru America. O avocată din SUA dă cărțile pe față: "Românii din diaspora trebuie să se abțină"
WhatsApp
Dana Bucin, o avocată specializată în imigrări în SUA, spune ce trebuie să facă românii pentru a intra în programul Visa Waiver.
Românii așteaptă de mulți ani ridicarea vizelor pentru SUA (Foto: Freepik)

Dana Bucin, o avocată româncă specializată în imigrări în SUA, a explicat, pentru Antena 3 CNN, ce trebuie să facă românii pentru a intra în programul Visa Waiver.

"Cererea pentru aderarea României în Visa Waiver este de a reduce rata de refuz a vizelor sub pragul de 3%. Avem două modalități de a reduce rata de refuz sub 3%.

Prima și cea mai puternică modalitate este încurajarea reînnoirii de vize. Oricine are o viză care ori a expirat în ultimii 4 ani, ori e încă validă, chiar cu mulți ani încă validă, aceste persoane sunt încurajate să aplice la reînnoirea vizei, care se face foarte simplu, online, pe site-ul Consulatului SUA în București, fără interviu și cu o rată de aprobare de aproape 100%. Aceasta este cea mai bună strategie pe care o avem, deci toată lumea care poate să-și reînnoiască o viză B1 sau B2 e rugată să o facă", spune Dana Bucin.

Ce trebuie să facă românii din Italia, Spania sau Marea Britanie

 

"Al doilea mod de a reduce rata refuzurilor la sub 3% este de a diminua refuzurile care ne vin din partea diasporei române din Europa și, în general, din afara granițelor românești. Pentru a putea explica aceasta, țin să vă ilustrez faptul că sub legea americană există o prezumție de imigrant pentru orice persoană care a imigrat deja odată în afara granițelor țării de origine. Se presupune că această persoană are intenția de a emigra și a doua oară. Aceasta explică, în parte nu total, dar în parte explică de ce rata refuzurilor este mult mai mare pentru românii din Italia, Spania și Marea Britanie decât pentru românii din România.

Ori că ne place, ori că nu ne place această prezumție legală, ea se aplică și atunci, ca să putem reacționa în mod pozitiv la această informație, eu aș încuraja românii din diasporă să se abțină de la solicitarea unei vize noi de tip B1/B2 până după data de 1 octombrie 2024. Dacă se abțin, reducem rata de refuz și reducem necesitatea de a compensa în țară cu mai multe aplicații aprobate. Ca să explic acest concept: orice aplicație negată în diasporă trebuie să fie compensată cu 33 de aplicații aprobate în țară. Pentru a reduce această necesitate, vreau să informez românii din diasporă că, dacă se abțin pentru încă câteva luni de la solicitarea unei vize noi B1/B2 în țara lor de adopție, la consulatul SUA din țara lor de adopție, atunci poate vor avea surpriza plăcută ca după 01 ianuarie 2025 să nici nu mai trebuiască să solicite astfel de vize, căci vor putea călători nestingheriți", mai spune avocata româncă, la postul de televiziune menționat.

Ce se întâmplă dacă intrăm în programul Visa Waiver


Dana Bucin explică și care sunt beneficiile dacă România intră în programul Visa Waiver.

"Dacă intrăm în Visa Waiver Program, vom avea mult mai multă mobilitate între România și Statele Unite ale Americii pe plan cultural, educațional, medical, legal, în toate domeniile de activitate, inclusiv antreprenorial și comercial. În sensul că acei antreprenori, medici, avocați, studenți, artiști vor putea călători mult mai nestingherit între România și Statele Unite, nu vor avea nevoie de o viză, nu vor trebui să meargă la Consulatul Americii în București. Pur și simplu se înregistrează într-o bază de date care se cheamă ESTA. Costă aproximativ 14 dolari să te înregistrezi în ESTA, comparat cu 185 dolari cât costă o viză B1/B2", explică avocata.

"Noi ne-am mobilizat de îndată ce am văzut că relațiile bilaterale SUA-România s-au întețit la un nivel unde putem, în sfârșit, să împingem acea inițiativă Visa Waver Program și suntem la cel nivel acum.

Anul acesta, de exemplu, avem relații foarte bune cu secretarul Departamentului de Securitate Internă, cum îi spune în Statele Unite sau la noi se spune Ministerul Afacerilor Interne. Secretarul Alexandru Maiorcas este pe jumătate român și ni s-a adresat de Ziua Națională a României și știm că putem coopera cu departamentul dânsului și în general cu Departamentul de Stat american. Avem cooperarea lor", mai spune Dana Bucin pentru Antena 3 CNN.

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel