(Podcastul cu răspunsul ministrului poate fi ascultat AICI)
"Acesta a fost un subiect pe care l-am prezentat tuturor conaționalilor cu care ne-am întâlnit în cadrul deplasărilor noastre. În țările cu comunități mari de români, Ministerul Muncii are trimiși atașați pe probleme de muncă. Acești atașați realizează deplasări și întâlniri în teritoriu cu românii pentru a li se aduce la cunoștință.
Într-adevăr, românii care au plecat de mulți ani din țară și care se apropie de vârsta de pensionare își doresc să revină acasă. E important ca ei să cunoască toată elementele.
În primul rând, ei trebuie să aibă toate documentele care să ateste că au muncit cu forme legale în țara respectivă. Aceste documente trebuie să fie traduse și legalizate. Documentele se depun la Casa de Pensii din județul în care au domiciliul sau rezidența. Acestea se adună la anii munciți în România. Se realizează un schimb între autoritățile din țara respectivă și autorițile din România pentru a confirma și pentru a se realiza instituțional acest demers.
Există țări unde românii au parte de recunoașterea muncii după o scurtă perioadă de timp, dar există și țări unde procesul s-a dus înspre doi ani. E foarte important, atât în țară, cât și în afara granițelor ca la sfârșitul fiecărui an să soliciți o adeverință cum că ți-ai desfășurat activitatea. Toate aceste documente trebuie să fie păstrate și trebuie duse din timp la traducere și legalizare", a declarat Natalia Intotero, în cadru interviului acordat în exclusivitate ȘtiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News