Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce se întâmplă după alegerile din Spania. Partidul Popular nu reușește să coaguleze o majoritate, chiar dacă a câștigat alegerile
WhatsApp
În Spania continuă negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Ambele părţi, Partidul Popular şi Partidul Socialist, încearcă să găsească sprijin de la micile formaţiuni care au trecut pragul electoral. Însă oricum s-ar aduna, niciun bloc nu pare că va obţine o majoritate. 

Cea mai complicată situaţie pare a fi pentru Partidul Popular. Chiar dacă a câştigat alegerile, voturile celorlalte partide de dreapta nu sunt suficiente, însă marea problemă este că, deocamdată, lider partidului susţine că nu va accepta o alianţă guvernamentală cu VOX, partidul de extremă dreapta.

Motivul este considerat unul de imagine, pentru că ar însemna venirea la conducerea Spaniei a unui partid cu accente considerate xenofobe şi fasciste. VOX declară că nu vrea la guvernare, însă vrea negocieri pentru o eventuală susţinere a unui executiv minoritar PP.

Tot Partidul Socialist al lui Pedro Sanchez ar putea ajunge la conducerea Spaniei

 

Pe cealaltă parte, Partidul Socialist are mai multe oportunităţi. Foarte multe partide mici de stânga au sprijinit actualul guvern în multe ocazii, lucru care s-ar putea să se repete. Totuşi, şi PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol - n. r.) are o problemă greu de rezolvat. Uns, Partidul Catalan independentist poate aduce multe voturi, însă preţul cerut de acesta este mult prea mare: nici mai mult, nici mai puţin decât referendumul pentru independenţa teritoriului catalan. Aici, negocierile par blocate, pentru că premierul Sánchez s-a exprimat de multiple ori tranşant legat de acest subiect.

"Nu, nu vom accepta niciodată ruperea unei părţi din Spania de ţară"- a spus el, chiar înainte de weekendul alegerilor. Însă Pedro Sánchez pare în avantaj şi din perspectiva precedentelor alegeri.

În 2019 a reuşit să coaguleze o coaliţie de 174 de voturi, adică cu trei mai puţine decât necesarul. Atunci, prin negocieri şi compromisuri, a reuşit să formeze un guvern care a trecut testul timpului. Rămâne de văzut dacă scenariul se va repeta. Dacă nu, Spania face paşi rapizi spre o nouă mare criză guvernamentală, iar după procedurile constituţionale, regele Felipe al VI-lea va fi nevoit să convoace alegeri anticipate, informează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel