Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce se ascunde în spatele prăbușirii TerraUSD? Totul despre impactul pe care îl va avea acest lucru asupra pieței criptomonedelor
WhatsApp
Pe măsură ce activele populare din spațiul criptomonedelor, precum Bitcoin, își văd valorile erodându-se rapid, declinul unui anumit stablecoin atrage atenția observatorilor ca un posibil semnal de alarmă pentru piață.
Ce se ascunde în spatele prăbușirii TerraUSD? Totul despre impactul pe care îl va avea acest lucru asupra pieței criptomonedelor / Foto: Unsplash

TerraUSD, denumită și UST, este o stablecoin care și-a văzut valoarea scăzând până la 0,30 USD în această săptămână, conform Global News.

Acest lucru este în mod fundamental în contradicție cu modul de funcționare al UST și al altor stablecoins, care ar trebui să mențină o valoare constantă, de obicei echivalentă cu dolarul american.

Deci, ce a mers prost cu această stablecoin și ce va însemna acest lucru pentru piața criptografică? Iată ce trebuie să știți.

 

Ce este un stablecoin

 

Stablecoin-urile sunt un anumit tip de criptomonede care sunt ancorate la valoarea unui activ existent, adesea dolarul american.

În timp ce monedele digitale populare, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, sunt cunoscute pentru oscilațiile ocazionale volatile ale valorii, promisiunea constantă a unui stablecoin este menită să compenseze aceste fluctuații. Aceasta poate face ca criptomonedele să fie atractive ca acoperire împotriva Bitcoin sau ca depozit alternativ pentru fonduri dacă cineva nu dorește să își păstreze banii în numerar.

Alex Tapscott, director general al Digital Asset Group la Nine Point Partners, spune că stablecoin-urile au apărut ca una dintre "aplicațiile ucigașe" ale cripto.

Deoarece criptomonedele precum Bitcoin au valori instabile, stablecoins - Tether și USDC sunt câteva opțiuni populare - sunt adesea folosite ca o etapă intermediară pentru schimburile între activele digitale.

Stablecoins au, de asemenea, un mod de utilizare clar în transferurile internaționale de bani, persoanele fizice și juridice putând trimite fonduri folosind un stablecoin fără a plăti taxe de transfer costisitoare, spune Tapscott.

"Ele reprezintă o modalitate mult mai eficientă și mai transparentă de a transfera bani în întreaga lume.... Aceasta este o inovație extrem de importantă", continuă el.

 

Ce s-a întâmplat cu TerraUSD și Luna

 

Există o metaforă utilă în finanțele tradiționale pentru a descrie prăbușirea TerraUSD, spune Tapscott: o fugă la bancă.

"În multe privințe, prăbușirea UST este, practic, o fugă la bancă de modă veche pentru era monedei digitale, ceea ce face ca faptul că repetăm în lumea digitală unele dintre tipurile de crize pe care le-am avut în lumea financiară analogică tradițională să fie fascinante", spune el.

Atunci când o bancă deține banii dumneavoastră, păstrează doar un mic procent din acești bani în rezerve și folosește cea mai mare parte din ei pentru a finanța împrumuturi și alte tranzacții. În cursul normal al activității, acest lucru nu reprezintă, de obicei, o problemă, deoarece banii intră și ies în proporții controlabile, fiind menținută o bază solidă pentru ca clienții să poată retrage numerar când doresc.

Dar dacă toată lumea decide că își vrea banii în numerar astăzi - să zicem, deoarece crede că banca va intra în incapacitate de plată - este posibil ca instituția să nu aibă suficiente rezerve pentru a satisface cererile. O fugă la bancă determinată de clienți panicați nu face decât să crească șansele ca banca însăși să dea faliment.

 

TerraUSD, retrageri masive ale monedei

 

În cazul TerraUSD, unele retrageri masive ale monedei de pe o bursă de criptomonede la începutul acestei săptămâni au dus la speculații privind o „fugă de monedă”, iar comercianții au părut să fugă de acest activ pe fondul acestor temeri.

Odată cu dezechilibrul dintre cerere și ofertă, TerraUSD s-a desprins din blocajul său în dolari. Moneda sa soră, Luna, și-a văzut, de asemenea, valoarea prăbușindu-se.

Tapscott spune că există unele speculații în spațiul criptografic potrivit cărora un trader anonim a provocat această fugă într-un fel de "atac" asupra monedei stabile. Compania din spatele UST a oprit pentru scurt timp joi tranzacționarea pe blockchain-ul Terra pentru a preveni "atacurile de guvernanță".

 

 

 

Dar el spune, de asemenea, că prăbușirea monedei ar putea fi o reflectare a ceea ce se întâmplă cu activele nedovedite atunci când condițiile de piață se înrăutățesc, lucru pe care el apelează la un citat popular al magnatului investițiilor Warren Buffett pentru a-l descrie: "Când fluxul se retrage, vezi cine înoată gol".

 

Ce impact va avea acest lucru asupra pieței criptografice

 

Rămâne de văzut dacă eforturile de a impulsiona UST înapoi la maximele sale anterioare vor avea succes.

Înainte de prăbușire, TerraUSD era a treia cea mai mare stablecoin din lume, cu o capitalizare de piață de aproximativ 18 miliarde de dolari, ceea ce o face să valoreze doar o fracțiune din spațiul criptografic de mai multe trilioane de dolari.

Tapscott spune că daunele ar putea fi făcute din perspectiva încrederii pieței, iar acest lucru ar putea avea efecte de propagare în restul spațiului criptografic.

"Impactul psihologic este semnificativ, deoarece oamenii pun acum la îndoială viabilitatea stablecoins algoritmice. Ei se întreabă dacă aceste încercări de bani descentralizați vor reuși sau nu. Și orice criză de încredere în clasa de active se va răsfrânge asupra altor active", spune el.

În teorie, stablecoins garantate cu active ar trebui să reziste în ciuda acestui lucru.

Dar Tether s-a desprins, de asemenea, joi, pentru prima dată din 2020, de la nivelul dolarului, coborând până la 0,95 dolari.

Bitcoin se numără printre activele criptografice care au avut un 2022 slab până acum, în scădere cu peste 35% de la începutul anului până în prezent.

În timp ce Tapscott spune că nu este randamentul pe care îl sperau majoritatea deținătorilor de Bitcoin, el este încurajat să vadă că Bitcoin nu este singurul și că acțiunile tehnologice cu creștere rapidă se supun acelorași forțe ale pieței ca și populara criptomonedă.

În timp ce el crede că Bitcoin va fi întotdeauna propriul său depozit de valoare separat de alte active, oferă o oarecare consolare să vadă că nu este singur în actuala criză.

"Nu este cu adevărat diferită de majoritatea celorlalte companii de tehnologie cu capitalizare mare."

 

De ce TerraUSD este diferită de alte criptomonede

 

Tether și USDC sunt exemple de stablecoins centralizate, ceea ce înseamnă că au rezerve de dolari americani deținute în bănci ca garanție care să susțină valoarea criptomonedei.

Monedele stabile descentralizate nu au echivalenți în lumea reală - sunt susținute de active digitale deținute în contracte inteligente pe blockchain.

TerraUSD este o versiune specializată a acestui lucru, numită stablecoin algoritmică.

 

Cum ar trebui să funcționeze

 

TerraUSD și-a menținut legătura cu dolarul american încercând să echilibreze cererea și oferta de monede de pe piață.

Atunci când valoarea TerraUSD scade sub 1 USD, deținătorii sunt încurajați să "ardă" moneda și să o scoată din circulație. În schimb, aceștia ar primi Luna, o altă criptomonedă, în valoare de 1 USD.

Teoretic, reducerea ofertei globale de TerraUSD ar împinge apoi prețul acesteia să crească din nou spre nivelul de referință al dolarului.

Ar funcționa și în sens invers: dacă TerraUSD depășește 1 USD, comercianții pot arde o monedă Luna pentru a pune în circulație o altă TerraUSD, ceea ce ar crește oferta și ar scădea prețul.

Dacă comercianții rămân activi vânzând și răscumpărând UST și Luna în acest dans, TerraUSD ar trebui să își mențină valoarea în jurul valorii de 1 USD.

 

Funcționează monedele stabile algoritmice?

 

Acest model criptografic a fost criticat în trecut.

Ryan Clements, un profesor de la Universitatea din Calgary care studiază fintech, a prezis astfel de eventualități în lucrarea sa din 2021, intitulată "Built to Fail: The Inherent Fragility of Algorithmic Stablecoins".

El a declarat pentru Global News, într-un e-mail din această săptămână, că premisa stablecoin-ului algoritmic este în esență un "joc de încredere" bazat pe percepția ofertei și a cererii, mai degrabă decât pe active de bază cu valoare fundamentală, precum omologii lor centralizați.

"Algorithmic stablecoins se bazează pur și simplu pe încredere și încredere în stimulentele economice ale ecosistemului de bază al emitentului de stablecoin, ca urmare nu există nimic stabil în legătură cu acestea", a scris el.

 

 

 

"Odată ce încrederea și cererea investitorilor se evaporă, ele eșuează rapid într-o spirală a morții - și am văzut acest lucru în timp real în ultimele două zile cu UST/Luna.", continuă.

Tapscott spune că, în timp ce unele stablecoins descentralizate, cum ar fi DAI, au demonstrat stabilitate în timpul crizelor de pe piață, încercările de a construi un stablecoin algoritmic care să se ridice la înălțimea numelui său nu au ieșit.

"Nu sugerez că există ceva inerent nefuncțional sau rău în legătură cu o stablecoin algoritmică, dar acestea sunt experimente de politică monetară care au loc la granițele finanțelor digitale. Și până acum, toate au eșuat."

 

Sunt stablecoin-urile reglementate?

 

În timp ce autoritățile de reglementare la nivel mondial încearcă să stabilească reguli pentru piața criptomonedelor, unii au evidențiat stablecoins ca fiind un risc deosebit pentru stabilitatea financiară - de exemplu, dacă prea multe persoane ar încerca să își încaseze stablecoins deodată.

În raportul său de stabilitate publicat luni, Rezerva Federală a SUA a avertizat că stablecoins sunt vulnerabile la cursele investitorilor, deoarece sunt susținute de active care își pot pierde valoarea în perioade de stres pe piață. Prin urmare, o fugă de la stablecoin s-ar putea extinde asupra sistemului financiar tradițional prin crearea de tensiuni asupra acestor active suport, a precizat aceasta.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat marți că fuga pe TerraUSD ilustrează necesitatea de a "acționa rapid" în ceea ce privește un cadru de reglementare pentru acest instrument financiar emergent.

În prezent, monedele stabile nu sunt reglementate în Canada, dar Clements a declarat că speră că discuțiile actuale despre căderea TerraUSD vor determina observatorii să instituie reguli pentru a-i proteja pe cei neinițiați împotriva acestor căderi bruște și dramatice.

"Sunt sigur că au existat pierderi tragice din partea unor investitori de retail neașteptați în ambele monede, care nu au înțeles cât de fragilă era așa-numita lor "stablecoin" pentru început", a declarat el într-un e-mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel