Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate? Pensionar: „Suntem în aer”
WhatsApp
Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.  

Cele mai multe cereri sunt din Canada, Germania, Spania, sau Italia. În curând și românii stabiliți în America pot solicita bani pentru anii munciți în țară.

Recent, Ministerul Muncii a semnat un accord și cu Statele Unite, astfel încât cele două state să recunoască stagiile de cotizare ale viitorilor pensionari. 

 

Pensia comunitară

 

Mii de dosare sunt răsfoite zilnic de angajații Caselor de Pensii. Românii care au atins vârsta pensionării în străinătate cer să primească pensie comunitară. Altfel spus, statul român să le ia în considerare și anii lucrați în țară. Pensia comunitară este primită de românii care au muncit în țară mai puțin de 15 ani.

De exemplu, dacă ați lucrat în România 10 ani, apoi în Germania 20, puteți cere deschiderea dosarului de pensie comunitară.

La calcularea pensiei se va considera totalul de 30 de ani și veți primi bani separat de la ambele țări.

„Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”, spune Alina Frățică, șef serviciu Casa de Pensii, la Știrile PRO TV.

Recent, România a încheiat un acord și cu Statele Unite ale Americii, astfel încât cetățenii români stabiliți peste ocean să își poată cere drepturile.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, sunt peste 500.000 de români înregistrați în America.

„Este același principiu - că tot ce s-a întâmplat cu România la aderarea la Uniunea Europeană – este acel schimb de recunoaștere de vechime. De exemplu, dacă vorbim de pensie de la un stat la altul, bine-nțeles cu încasarea din statul respectiv a sumei pe care ai contribuit-o”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Numai că procedurile sunt complicate și diferă de la un stat la altul. În lipsa unui sistem digitalizat, de cele mai multe ori oamenii vin personal în țară să își rezolve problemele. Lucrurile nu sunt ușoare nici pentru cei întorși și stabiliți în România, după ce au lucrat ani la rând în alte state.

„Noi suntem în aer. Nu avem nici statut de pensionar, nici asigurare medicală, nimic, deși am lucrat. Nu pretindem la ceva special. Doar la statut de pensionar”, susține Tudor Panțelul, în vârstă de 71 de ani, potrivit sursei citate.

Cum legislația este diferită, soluționarea unui dosar poate dura de la câteva luni până la doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel