Un număr de 18 indivizi violenți au fost trimiși în judecată, niciun jandarm nu a fost inculpat, în ciuda sutelor de plângeri făcute de protestatarii pașnici victime ale violențelor.
Două dosare în care au fost cercetați 18 huligani, iar jandarmii sunt părți vătămate, au ajuns în instanța și au început procesele. Rechizitoriile sunt semnate de procurori de la Parchetul Capitalei și Parchetul Judecătoriei Sectorului 1. Dosarele au fost soluționate mai rapid deoarece în aceste cazuri au fost mai multe persoane arestate, iar probatoriul a fost administrat cu prioritate. Vorbim de declarații ale martorilor, înregistrări video, interceptări telefonice sau recunoașteri ale jandarmilor. Cei mai mulți huligani au recunoscut acuzațiile și au spus că regretă faptele.
O parte din anchetă, în care jandarmii sunt părți vătămate, este în continuare pe masa procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1. Ancheta este "în rem" și sunt efectuate cercetări pentru fapte de violență: aproximativ 300 de fapte de ultraj, distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice etc.
Citește și Dosarul 10 august a fost DECLINAT la DIICOT. Ce se întâmplă cu ancheta
Megadosarul în care 560 de persoane sunt părți vătămate/părți civile și în care sunt cercetați mai mulți șefi ai Jandarmeriei și ai Ministerului de Interne a fost declinat săptămâna această de procurorii militari din Parchetul General la DIICOT.
Decizia de a declină anchetă vine după Jandarmeria s-a plâns că acțiunile manifestanților, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională. Acuzațiile: tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News