Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
CCR, decizie privind liberalizarea SISTEMULUI național de SĂNĂTATE
WhatsApp
Judecătorii au decis, marți, că OUG prin care se doreşte liberalizarea sistemului sanitar este neconstituţională. În sesizare, Avocatul Poporului atrăgea atenţia că Ordonanţa încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat.
Foto ILUSTRATIV

CCR a declarat, marţi, neconstituţională OUG prin care spitalele private pot accesa fonduri publice de sănătate.

Avocatul Poporului sublinia că prin aceste măsuri, s-ar putea crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate programelor naţionale de sănătate între sistemul public şi furnizorii privaţi, cu riscul deprecierii sistemului public.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său. În argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, în esenţă, că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat fără respectarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”.

Totodată, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.IV pct.26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel