Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Catalonia înăsprește restricțiile privind consumul de apă:  6 milioane de persoane afectate
WhatsApp
Restricțiile privind consumul de apă afectează populația din zona metropolitană Barcelona și o parte din Girona.
Catalonia înăsprește restricțiile privind consumul de apă,  6 milioane de persoane afectate. Sursa - pixabay.com

Având în vedere lipsa ploilor, restricțiile de apă în zona metropolitană Barcelona și o parte din Girona au fost înăsprite. Acestea sunt restricții asupra consumului intern și în sectoarele restaurantelor și turismului. Astfel, Catalonia a intrat într-o nouă fază de pre-urgență din cauza secetei care presupune reducerea volumului maxim de consum de apă pe locuitor pe zi la 210 litri. 

Ministrul Acțiunii Climatice, David Mascort, a anunțat acest lucru într-o conferință de presă  și a avertizat că „prognozele nu sunt bune și nu va ploua peste medie” în următoarele luni. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Patrícia Plaja, a subliniat, în aceeași conferință de presă, că această situație „va afecta toate activitățile, atât individuale, cât și colective sau de afaceri”, inclusiv activitățile economice și comerciale.

David Mascort a subliniat că restricțiile cresc într-un moment critic din cauza lipsei ploilor, care durează 36 de luni și care plasează rezervele de apă ale bazinelor interne la 19%.

Noua fază de pre-urgență, care va fi decretată oficial joia de către Agenția Catalană de Apă este o etapă intermediară anterioară stării de urgență, care  ar putea fi atinsă până la sfârșitul anului dacă situația nu se va schimba.

Mai exact, purtătorul de cuvânt al Guvernului a dat asigurări că „dacă se vor îndeplini prognozele, vom intra în situația de urgență” 

Pre-urgența este decretată pentru sistemul Ter Llobregat, care alimentează aproape șase milioane de locuitori din 202 municipalități din zona metropolitană Barcelona și o parte din Girona.

Lipsa apei, pe lângă restricții, presupune și o creștere a tarifelor la apă, atât cele stabilite de Agenția Catalană pentru Apă, cât și tariful complementar al Zonei Metropolitane Barcelona. Ministrul Mascort justifică aceste creșteri deoarece „investițiile la fel de mari precum cele care au trebuit să fie întreprinse nu pot fi susținute cu o rată care nu a fost actualizată din 2007”. 

 

Interzicerea totală a irigațiilor

 

Prin aplicarea restricțiilor fazei de pre-urgență, pe lângă reducerea alimentării cu apă a municipiilor din bazinele interne la 210 litri de persoană pe zi, Guvernul a decis să interzică irigarea zonelor verzi și a grădinilor, atât publice, cât și private și doar irigarea cu sisteme „picătură cu picătură” este permisă pentru supraviețuirea pomilor.

Excepția este avută în vedere doar pentru terenurile de sport. În mod excepțional, este permisă și umplerea piscinelor în care se desfășoară activități sportive, în timp ce piscinelor de agrement publice și private li se interzice acest lucru.

Ministrul Mascort a subliniat că „după experiența pandemiei în care au suferit în special din cauza anulării activităților, tinerii trebuie să-și desfășoare activitățile în mod normal și, în mod logic, și activitățile sportive”.

Alte măsuri care vor fi luate cu această fază de pre-urgență sunt interzicerea udării străzilor, iar activitățile precum spălatul auto sunt limitate și doar companiile cu sisteme de recirculare a apei vor putea funcționa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel