Prezent la ceremonia de predare-primire a mandatului la Ministerul Justiţiei, preşedintele a afirmat că „se încheie o etapă de tristă amintire" şi începe „o guvernare numai în interesul României".
În cadrul discursului său, Klaus Iohannis i-a mulţumit Anei Birchall pentru munca depusă.
Citește și Ana Birchall, MESAJ la final de mandat: „O să plec cu fruntea sus!"
„Am constatat că v-ați implicat total în rezolvarea problemelor, că au fost soluţii critice în care dvs ați fost în contrasens cu partidul care a dat acel guvern eșuat.
Am apreciat postura pentru independenţa justiției și nu pentru politrucii care au încercat să subjuge sistemul de justiție", a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele a adăugat că îşi doreşte o justiție dreaptă, o luptă anticorupție eficientă.
El a avut un mesaj şi către noul ministru, Cătălin Predoiu: „Aveți o sarcină dificilă. Legile justiției au fost masacrate de fosta majoritate toxică, trebuie reluată discuția, așa cum trebuia, cu profesioniștii, cu forurile partenere, GRECO, Comisia Europeană, politicienii de bună-credință. Modificările bune să fie lăsate, iar cele eronate să fie corectate.
Vă revine sarcina să veniți cu o gândire în domeniul codurilor, e clar că se așteaptă punerea în acord cu deciziile CCR".
Iohannis a subliniat că dacă „asaltul PSD-ist" pe coduri nu s-ar fi oprit, „ar fi fost o catastrofă națională".
Şeful statului şi-a exprimat speranţa că şi la Ministerul Public, unde multe din posturi sunt ocupate interimar, vor fi găsite cele mai bune soluții.
„Sunt conştient de aşteptările pe care cetăţenii, pe care dumneavoastră domnule preşedinte, domnule prim-ministru le aveţi de la noi, de la Ministerul Justiţiei, un minister pe care l-am respectat ş îl respect pentru profesionalismul său. (...) Aş vrea să rezum în vorbele unui mare profesor de drept, care spune că nu poţi să faci dreptate dacă nu eşti bântuit de spiritul dreptăţii, dacă nu eşti bântuit de spiritul Justiţiei. Pentru mine, sper că pentru toţi magistraţii din România asta ar trebui să însemne profesionalism, meritocraţie şi conştiinţa faptului că nu există Justiţie de dragul Justiţiei. Se face Justiţie pentru cetăţeni. Şi cred că asta ar trebui să fie preocuparea tuturor", a declarat Predoiu.
El a invitat toţi magistraţii, dar şi pe cei care îi ajută pe aceştia "să îşi facă meseria, să gândească cu profunzime de fiecare dată când îşi exercită enorma putere cu care legea i-a învestit - dacă fac sau nu dreptate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News