Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Constanța au dispus începerea acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 septembrie 2024, împotriva următorilor inculpați:
Oprea Marius, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, acuzat de luare de mită în formă continuată.Petcu Dorel-Emanuel, fost lucrător vamal la același birou vamal, actualmente suspendat și angajat al unei firme de servicii portuare, acuzat de complicitate la luare de mită și distrugerea sau sustragerea de probe.C.M., comisionar vamal al unei firme comerciale, acuzat de complicitate la luare de mită.
Conform ordonanței procurorilor, există dovezi care susțin că unii lucrători vamali de la Biroul Vamal Constanța Sud primeau mită de la importatori, prin intermediul comisionarilor vamali, pentru a nu efectua corespunzător controalele fizice ale containerelor și pentru a permite eliberarea mărfurilor care fie nu corespundeau documentației, fie erau contrafăcute.
Pentru a facilita aceste nereguli sau pentru a accelera procedurile vamale, importatorii ofereau mită cuprinsă între 500 și 700 de dolari per container. Suma putea crește în funcție de numărul de colete supuse confiscării, atingând până la 10.000 de dolari pentru mărfurile interzise la import în Uniunea Europeană.
În perioada 20 mai 2024 – 27 august 2024, Oprea Marius, în exercitarea atribuțiilor sale, ar fi cerut și primit mită de la persoane juridice și importatori pentru a nu-și îndeplini sarcinile de serviciu privind controalele vamale. El ar fi facilitat importul de mărfuri contrafăcute sau interzise, precum și de produse fără autorizațiile necesare sau în cantități diferite de cele declarate.
Petcu Dorel-Emanuel ar fi fost responsabil de preluarea sumelor de bani colectate de Oprea Marius, transportându-le în locuri sigure și împărțindu-le între membrii grupului. În data de 12 septembrie 2024, C.M. i-ar fi dat lui Oprea Marius suma de 5.000 de dolari și 8.100 de lei, bani proveniți de la reprezentanții unor importatori.
Tot pe 12 septembrie, Oprea Marius a fost prins în flagrant de către procurorii DNA în timp ce primea acești bani. Imediat după flagrant, Petcu Dorel-Emanuel a încercat să distrugă o dovadă importantă, înghițind un bilet pe care erau notate detalii despre mita oferită.
În aceeași zi, în urma autorizărilor legale, s-au efectuat percheziții în 47 de locații din județul Constanța, inclusiv la domiciliile unor persoane fizice. În mașina lui Petcu Dorel-Emanuel s-au găsit 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro.
În prezent, ancheta continuă și împotriva altor persoane. Cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța pe 13 septembrie 2024, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Menționăm că inculpatul Petcu Dorel-Emanuel a fost deja trimis în judecată de către DNA pentru alte infracțiuni, legate de fals intelectual, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București.
Amintim că punerea în mișcare a acțiunii penale este doar o etapă a procesului penal, care nu afectează principiul prezumției de nevinovăție. Acest comunicat a fost emis în conformitate cu Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News