Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cât curent pot consuma acasă și ce se întâmplă dacă depășesc puterea instalată? Explicații de la E-Distribuție Muntenia
WhatsApp
În ultima perioadă, tot mai mulți români se întreabă ce este puterea instalată și cât curent pot consuma acasă. Alin Crăciunescu, director regiune E-Distribuție Muntenia, lămurește toate aspectele legate de puterea instalată și ce se întâmplă dacă o depășim.
Foto ilustrativ (Sursa: Agerpres)

Ce este puterea instalată? Cum aflu ce putere instalată am? Ce se întâmplă dacă o depășesc? Cât curent pot consuma? Toate aceste întrebări au răspunsuri simple, oferite de Alin Crăciunescu, director regiune E-Distribuție Muntenia, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

Cum știu cât curent pot folosi?

 

"Orice locuința poate să utilizeze atât curent cât are nevoie. Fiecare dintre persoanele fizice sau juridice trebuie să-și facă o dimensionare a consumatorilor pentru a ști exact de ce are nevoie. Sunt multe cazurile în care persoanele descoperă pe parcurs cât are nevoie. Ideal ar fi să știi de la început. 

Este important să știi ce putere ai instalată acasă pentru ca operatorul de distribuție să știe să dimensioneze branșamentul așa cum trebuie, pentru a nu avea întreruperi", spune Alin Crăciunescu.

Ce se întâmplă dacă sare siguranța atunci când băgăm în priză un consumator mare?

 

"Dacă într-o gospodărie se depășește puterea aprobată pe ecranul contorului smart apare un mesaj care anunță că puterea a fost depășită și se întrerupe curentul pentru gospodăria respectivă. Pentru a verifica ce putere aveți aprobată la un anumit loc de consum vă puteți uita pe factură, puteți crea cont pe pagina e-distribuție.com, iar dacă descoperiți că aveți nevoie de o putere mai mare decât cea aprobată, atunci puteți să faceți o cerere de spor de putere, astfel încât noi să redimensionăm toată instalația electrică de la rețea până la locuință și să vă putem asigura puterea de care aveți nevoie. Există cazuri când o persoană nu știe să-și evalueze puterea de care are nevoie în propria locuință. Ideal ar fi să apelați la un specialist autorizat ANRE pentru a identifica nevoia dumneavoastră", spune directorul E-Distribuție Muntenia.

Cum se repornește contorul inteligent de curent dacă afișează mesajul "Putere depășită"

 

"Nu trebuie să vă faceți probleme, fiind o protecție normală a locului de consum. Cum repornim contorul? Scoatem din priză consumatorul care au o putere mare. Dacă există acces la contor, poți să apeși butonul galben și atunci se va restarta tot sistemul de distribuție a energiei electrice și va reporni alimentarea. Dacă nu există acces la contorul inteligent, poți să cobori toate siguranțele din tabloul de distribuție al casei, aștepți 10 secunde, iar apoi le ridici. În momentul în care facem asta, trebuie să avem grijă să nu avem consumatori foarte mari, pentru că se va întâmpla la fel", mai spune Alin Crăciunescu, director regiune E-Distribuție Muntenia.

VIDEO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel