Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cât costă traiul în Italia: Iată cât cheltuie pe lună un român care stă la Milano
WhatsApp
Cu numeroase oportunități de angajare și un renume internațional, Milano este unul dintre cele mai populare orașe italiene în rândul românilor care aleg rezidența în această țară. ȘtiriDiaspora îți spune care sunt cheltuielile lunare și cât de scumpa mai e viața în Italia. Studiu de caz: Milano. 
Cât costă traiul în Italia: Iată cât cheltuie pe lună un român care stă la Milano

Potrivit celor mai recente date disponibile, în Milano locuiesc 280.800 de cetățeni străini, care reprezintă aproximativ 20,3 % din populația totală a orașului. După Roma, Milano este a doua cea mai populară destinație din Italia în rândul vorbitorilor nativi de limba engleză, aici find prezenți numeroși expatriații din Marea Britanie și SUA, dar și din țări precum Filipine, Ecuador sau România. 

Dar piața muncii plină de oportunități și viața cosmopolită din Milano au un preț, metropola fiind recent clasată pe locul al treilea în topul celor mai scumpe orașe italiene în care se poate trăi. Așadar, de câți bani veți avea nevoie cu adevărat pentru a putea trăi în capitala Lombardiei și care sunt cele mai mari cheltuieli?

Să le luăm pe rând.

Cât este chiria în Milano

 

În timp ce Milano este de mult timp cunoscut pentru chiriile sale ridicate, traiul în oraș a devenit și mai scump în ultimul an.

În prima jumătate a anului 2022, chiria medie din Milano a crescut cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, chiria medie lunară fiind în prezent de 20,14 euro pe metru pătrat, cea mai mare din regiune.

Prețul cerut poate ajunge chiar și la 33 de euro pe metru pătrat în zonele mai centrale ale orașului (Duomo, Cadorna, Cordusio, Parco Sempione etc.).

Acest lucru înseamnă că închirierea unui apartament cu o cameră în centrul orașului vă va costa în medie 1.260 de euro pe lună și, deși prețurile scad în general cu cât vă îndepărtați de centru, închirierea aceluiași tip de apartament la periferia orașului va avea în continuare un preț mediu lunar de 830 de euro.

Din păcate, lucrurile nu stau cu mult mai bine pentru românii caută o cameră single într-un apartament comun, deoarece chiria poate ajunge până la 620 de euro în centrul orașului Milano.

Pentru a vedea care zone ale orașului sunt mai ieftine când vine vorba de chirie, puteți consulta această hartă online.

Ce facturi trebuie să plătească un român care locuiește în Milano

 

În cazul majorității contractelor de închiriere din Italia, facturile la utilități nu sunt incluse în chirie. 

Deși facturile depind, în mod normal, de cheltuielile individuale ale unei gospodării, se estimează că, pentru un apartament de 85 de metri pătrați din Milano, cheltuielile lunare includ facturile la gaz, electricitate și apă, plus taxele de colectare a deșeurilor. Toate acestea se ridică în medie la 207 euro.

Aceasta este cu 31 de euro peste media națională din Italia, care se situează la 176 de euro pe lună. 

Vezi și: Cât costă traiul în Germania? Calcul viral al unei românce: "Pentru cei care cred că sunt câini cu covrigi în coadă"

Produse alimentare

 

Prețul produselor alimentare în Italia a crescut dramatic în ultimele luni, declanșat de nivelurile record ale inflației.

Conform celor mai recente date disponibile, Milano este cel mai scump oraș italian când vine vorba de cumpărături, deoarece se estimează că umplerea coșului de supermarket cu produse de bază îi costă pe locuitori 116 euro în medie (o diferență de 41 de euro față de cel mai ieftin oraș, Napoli).

O familie medie din Milano cheltuiește lunar 441 de euro pe alimente, estimează ziarul La Repubblica.

Mâncatul în oraș

 

Românii care locuiesc sau plănuiesc să locuiască în Milano, trebuie să știe că milanezilor le place să mănânce în oraș, majoritatea localnicilor răsfățându-se cu o cină la restaurant cel puțin o dată pe săptămână.

La fel ca în majoritatea orașelor mari, mărimea notei de plată va depinde în mare măsură nu doar de tipul de restaurant pe care îl alegeți, ci și de locația acestuia. 

O masă cu trei feluri de mâncare pentru două persoane într-un restaurant din oraș de nivel mediu vă va costa în medie 80-90 de euro, potrivit estimărilor experților, în timp ce o masă obișnuită într-un restaurant ieftin ajunge la aproximativ 25 de euro de persoană.

Ieșiri în oraș, timp liber și divertisment

 

Milano este un oraș plin de viață și cu greu veți putea spune că lipsește ceva de făcut în weekend.

Încă o dată, prețul activităților de agrement va depinde direct de ceea ce alegeți să faceți și unde, deși prețurile sunt, în general, în linie cu cele din alte orașe italiene importante. 

De exemplu, un bilet obișnuit la cinema costă în jur de 10 euro, în timp ce închirierea unui teren de tenis pentru o oră are un preț mediu de 25 de euro.

Costurile cu transportul

 

Transportul public din Milano este eficient și accesibil. Metroul este de departe cel mai rapid mod de a vă deplasa în oraș, deși există și tramvaie și autobuze. Un bilet urban lunar la ATM, operatorul de transport public din Milano, costă 39 de euro, în timp ce un bilet anual costă 330 de euro.

O serie de reduceri generoase sunt disponibile pentru rezidenții cu venituri mici, persoanele sub 30 de ani și studenți.

În ciuda dimensiunii generale a rețelei de transport public din Milano, la fel ca în alte părți din Italia, majoritatea localnicilor folosesc propriile mașini. Potrivit statisticilor, în Milano există aproape nouă vehicule înregistrate la fiecare 10 locuitori.

Vezi și: Italia. Guvernul Meloni vrea să taie Venitul de Cetățenie. Mii de români l-au încasat ilegal

În afară de cheltuielile deloc neglijabile legate de combustibil, parcarea în Milano este destul de scumpă, cu tarife începând de la 1,20 euro pe oră la periferie, dar ajungând la 4,50 euro pe oră în centrul orașului. 

Este important de știut că accesul în centru (zona C) este permis doar vehiculelor ecologice și se percepe o taxă de 2 euro pentru rezidenți sau de 5 euro pentru nerezidenți.

La aceste cheltuieli se adaugă alte rate, cum ar fi cea la mașină sau alte bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi telefoane mobile, electronice și electrocasnice. 

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel