Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cartofi aioli de casă. Rețeta tradițională ușoară și foarte gustoasă
WhatsApp
Faimoșii cartofi aioli sunt un aperitiv clasic, foarte simplu de făcut, tipici bucătăriei spaniole.
Cartofi aioli de casă. Rețeta tradițională ușoară și foarte gustoasă. FOTO: captură YouTube @Spain on a Fork

Cartofii aioli rivalizează în Madrid direct cu patatas bravas. Vă spunem cel mai bun mod de a-i face și trucuri, astfel încât aceștia să fie chiar mai buni decât în restaurant.

Ingrediente:

5 cartofi medii speciali de gătit

Sare (o mână bună) pentru gătitul cartofilor

Apă pentru gătit și un strop de oțet de vin

Pentru opțiunea clasică de aioli:

6 căței de usturoi mari 

350 ml ulei de măsline extravirgin (poate fi înlocuit cu ulei de măsline ușor)

Un vârf de sare grosieră

1 lingură suc de lămâie (opțional)

Niște pătrunjel proaspăt tocat mărunt 

 

Cartofii aioli - Mod de preparare

 

Pregătirea cartofilor. Spălăm cartofii înainte de a-i adăuga într-o cratiță cu apă ușor sărată. Adăugăm un strop de oțet, deoarece ajută coaja să nu crape.

Gătiți cartofii cu tot cu coajă pentru aproximativ 25-30 de minute, pana când sunt fragezi. Puteți înțepa cu o furculiță pentru a verifica. Odată ce cartofii sunt fierți, schimbăm apa fierbinte cu apă rece și așteptăm să se încălzească. Este important ca acestea să fie călduțe înainte de a proceda la îndepărtarea cojii.

Apoi îi curățăm și îi tăiem în bucăți mari neregulate, lăsându-i într-un castron să se răcească bine.

Putem prepara aioli de casă făcând-o doar cu usturoi și ulei. O altă opțiune este să preparați o maioneză cu un strop de usturoi. Ar trebui să fie ușor, astfel încât să se poată amesteca bine cu cartofii. În cele din urmă, și o opțiune valabilă este să cumperi un sos aioli de încredere de pe piață.

Pregătirea de aioli de casă: Pentru a face acest sos avem nevoie de un mojar pentru a putea emulsia usturoiul.

Curățăm cățeii de usturoi și îi zdrobim în mojar, amestecat cu un vârf de sare grosieră. Usturoiul trebuie tocat bine până se obține o pastă fină.

Apoi, cu o mână, uleiul de măsline extravirgin este turnat încet în mojar. Întotdeauna în așa fel încât să cadă un fir subțire fin, fără a vă opri din mișcare. Cu cealaltă mână, amestecul trebuie agitat cu ciocanul pe mojar fără oprire. Întotdeauna în același sens de rotație.

Încetul cu încetul, uleiul de măsline se va lega de usturoi și va crește treptat în volum. În cele din urmă va fi ca o cremă groasă care rămâne compactă chiar și atunci când înclinăm morjarul.

Uleiul de măsline se adaugă foarte puțin câte puțin, amestecându-l bine înainte de a adăuga mai mult. Astfel realizăm pasta dorită.

Prezentarea finală a cartofilor cu aioli. Se adaugă sosul de aioli și pătrunjelul tocat. Mai rezervăm puțin pentru a stropi deasupra la servire. Se amestecă ușor dând mișcări învăluitoare și încercând să nu fărmăm cartofii. Trebuie să fim atenți să nu rupem sau să zdrobim cartofii în timpul acestei operații. Este mai bine să adăugați aioli puțin câte puțin, pentru a nu exagera. Ar trebui să existe niște cartofi bine impregnați cu aioli și bine distribuiți.

Puneți la frigider cartofii aioli, acoperiți cu hârtie transparentă, timp de 30 de minute înainte de servire. Transferăm cartofii cu aioli într-un platou de servire, adăugăm un pic mai mult pătrunjel tocat și mâncăm.

Poftă bună!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel