Carne amețită este o rețeta tradițională publicată în anul 1935 în cartea de bucate "Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări", cu prefaţă semnată de Constantin Bacalbaşa.
Două din reţetele apreciate de români, chiar şi în urmă cu un secol, sunt ”Carne ameţită” şi ”Salată de fasole verde românească”.
Ce faci cu friptura rămasă de la Paște? Nu o arunca! Iată ce rețetă delicioasă poți face
- un kilogram carne de vită
- 250 grame costiță afumată
- 2-3 cepe
- 2 linguri făină
- un cățel de usturoi
- un cubuleț de zahăr
- 1 litru de vin negru
- ciuperci
- unt
- sare, piper
Iată rețeta de carne amețită exact așa cum este ea scrisă în cartea din 1935:
"Ia un kilogram de carne de vacă tăiată în bucăți mici, apoi 250 grame costiță afumată, le tai în bucăți mai mici. Pui unt într’o cratiță și arunci acolo costiță pentru a se rumeni, arunci și carnea și câteva cepi tăiate bucăți. Pui sare, piper, două linguri de făină și amesteci mereu până se rumenește totul. Adaogi buchetul, un cățel de usturoiu tocat, o bucățică de zahăr. Pui un litru de vin negru și jumătate litru apă. Acoperi și lași să fiarbă 2 ore. În acest timp treci în unt câteva ciuperci și le arunci în cratița cu carne. Când e gata, scoți grăsimea și buchetul și servești".
În aceeași carte de bucate este publicată și o posibilă garnitură. Iată cum se face.
Cureți fasolea, o speli și o pui la foc în apă sărată. După ce a fiert, o lași să se răcească și o pui în castronul în care o servești. Toarnă-i deasupra o parte din apa în care a fiert, adaogi usturoi pisat și o dregi de oțet și ulei. Totul se amestecă.
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut această rețetă, cu siguranță îți va plăcea și cea de Pască fără aluat, rețeta simplă în 4 pași.
Sursa rețetelor: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News