Dispariția lui Carmen Iamandi și Mario Calò, cuplul româno-italian care a dispărut la 16 octombrie 1997, rămâne încă un mister.
Carmen Iamandi și Mario Calò, în vârstă de 27, respectiv 64 de ani, formau un cuplu. El era un antreprenor din Padova, ea era o tânără de origine română. Cei doi locuiau împreună de câțiva ani, iar relația lor, în ciuda diferenței de vârstă, părea să meargă bine.
Din 16 octombrie 1997, nu se mai știe nimic despre el sau despre tânăra sa însoțitoare româncă. Pistele urmate atât de anchetatorii români, cât și de cei italieni au ajuns, din păcate, într-un punct mort.
Spre mijlocul lunii octombrie a anului 1997, Mario le-a spus copiilor săi că pleacă împreună cu partenera sa în vizită la părinții ei din România, mai exact la Galați. Mario Calò avea numeroase afaceri în Europa de Est, mai precis în Ungaria, fiind de fapt proprietarul mai multor proprietăți închiriate.
Cei doi au ajuns la Szekszard (Ungaria), iar pe 16 octombrie au trecut granița. La frontieră, însă, bărbatul a spus că destinația lor era Timișoara și nu Galați. Din acel moment cei doi și-au pierdut orice urmă. Căutarea lor a fost activată în scurt timp, iar cazul a fost preluat și de redacția revistei "Chi l'ha visto?".
În timpul uneia dintre emisiuni, un apel telefonic a venit de la București, informând că un Opel Calibra a fost găsit parcat în apropierea Ambasadei Italiei. Dar la scurt timp după apel, nu mai exista nicio urmă a mașinii: aceasta fusese ridicată, dar nu se știe de către cine.
Între timp, căutările au continuat și, între timp, a fost arestată o prietenă a lui Mario, o anume Giorgia Molnar, de naționalitate maghiară. Femeia a fost acuzată de fraude împotriva lui Calò. Ea a falsificat chiar și documente bancare. Prima îndoială care a apărut în rândul anchetatorilor a fost că dispariția ar putea fi legată de această afacere. Cei doi erau prieteni.
Molnar și sora ei, care a servit ca interpretă, l-au ajutat pe antreprenor să își cumpere casele din Ungaria. Anchetatorii au început să investigheze viața privată a lui Calò și, timp de luni de zile, au continuat să întrebe familia lui Carmen Iamandi cum era de fapt relația lor. Aceste întrebări au provocat multă tensiune în rândul rudelor femeii, care erau îngrijorate că, din cauza unei afaceri, românca ar fi putut fi victima unei tragedii.
De asemenea, a reieșit că, cu ceva timp înainte de dispariția sa, Calò se îndrăgostise de o anume Flavia, o fată care era tot româncă. După numeroase încercări, a fost găsită de redacția revistei "Chi l'ha visto? La microfoanele transmisiei ar fi declarat că a fost găzduită de Calò, dar mai ales a relatat o mărturisire făcută de bărbat, și anume că avea cu acestă Giorgia Molnar numeroase probleme. Mai întâi l-ar fi înșelat și apoi i-ar fi spus să părăsească Ungaria. El i-a mărturisit Flaviei că femeia avea o armă la ea. Din acest motiv se temea că ar putea fi ucis.
Răspunsul lui Molnar nu a întârziat să apară. Eliberată din închisoare, a mers să locuiască într-una dintre casele lui Calò și a făcut câteva declarații la "Chi l'ha visto?", în care a explicat că bărbatul nu avea niciun motiv să creadă că îl va ucide. Printre altele, ea a declarat că Mario Calò nici măcar nu a denunțat-o din cauza unor sume pe care ar fi trebuit să i le restituie. Nici pentru poliție nu a existat un motiv.
Investigațiile au continuat, iar în octombrie a fost găsit celebrul Opel Calibra care dispăruse din apropierea consulatului la scurt timp după dispariție. Mașina se afla în Petriș, la granița cu Transilvania. O împrejurare comunicată de autorități într-o manieră foarte reținută. Printr-un comunicat au vorbit doar despre constatare, dar nu și dacă mașina a fost avariată, furată sau altceva.
Pe 10 aprilie, Massimo Calò, fiul lui Mario, a plecat în România pentru a recupera mașina. Între timp, poliția a legat cazul dispariției tatălui său de cel al unui alt compatriot, Vincenzo Verdini. Și el călătorea în România, mașina lui a fost găsită după mult timp și tot el o cunoștea pe o unguroaică pe care o cunoscuse la Padova, chiar când Molnar se afla în Italia.
Povestea lui Mario Calò este cea a unui antreprenor care și-a îndreptat interesele către Europa de Est. După câteva probleme în Italia, în urma cărora i-a fost retrasă licența de proprietar, a cumpărat mai multe apartamente în Ungaria în '94. Afacerea sa era evident înfloritoare, atât de înfloritoare încât a dorit să se lanseze în sectorul lemnului și să deschidă un showroom împreună cu un german.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News