Într-o emisiune despre un intestin sănătos, probioticele fură cu siguranță cea mai mare parte din lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, prebioticele sunt un coprotagonist important despre care oamenii ar trebui să știe mai multe, deoarece acestea ajută la asigurarea unei funcționări eficiente a probioticelor.
Iar acum, o nouă cercetare prezentată recent de Universitatea de Stat San José la NUTRITION 2023, reuniunea anuală emblematică a Societății Americane de Nutriție, raportează cele cinci alimente care oferă în mod natural cel mai mare "pumn" prebiotic.
Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat informațiile prebiotice din 8.690 de tipuri diferite de alimente cuprinse în Food and Nutrient Database for Dietary Studies.
Oamenii de știință au raportat că aproximativ 37% dintre alimentele din baza de date conțineau prebiotice. Cele cinci alimente cu cel mai mare conținut de prebiotice - între 79-243 miligrame de prebiotice pe gram de aliment - au fost:
- Frunzele de păpădie
- Topinambur
- Usturoi
- Praz
- Ceapă
"Nu am fost surprinși să constatăm că aceste alimente au avut cel mai mare impact prebiotic, în sine, deoarece analiza anterioară a literaturii de specialitate a arătat că aceste alimente au un conținut ridicat de prebiotice", a declarat Cassandra Boyd, masterandă și autor principal al studiului, care a efectuat această cercetare împreună cu Dr. John Gieng, profesor asistent de științe nutriționale în cadrul Departamentului de Nutriție, Știința Alimentelor și Ambalaje de la Universitatea de Stat San José.
"Acestea fiind spuse, am fost surprinși de modul în care porțiuni relativ mici din aceste alimente conțineau cantitatea zilnică de prebiotice recomandată de Asociația Științifică Internațională pentru Probiotice și Prebiotice (ISAPP) - 5 grame. De exemplu, dintr-o ceapă mică, consumând aproximativ o jumătate într-o zi se pot consuma cele 5 grame de prebiotice recomandate", a explicat Boyd pentru Medical News Today.
Cercetătorii au constatat că alimentele care conțin grâu s-au clasat la un nivel scăzut de prebiotice. Iar produsele lactate, ouăle, uleiurile și carnea aveau un conținut de prebiotice mic sau deloc.
Probioticele sunt microorganisme pe care oamenii le consumă sau le aplică în corpul lor. Deoarece sunt adesea aceleași bacterii "bune" care trăiesc în microbiomul intestinal, se speră că acestea oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutarea la digerarea alimentelor și asistență în menținerea echilibrului întregului organism.
Consumul de lucruri precum anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, și alcoolul pot ucide uneori bacteriile utile, lăsând individul cu un intestin dezechilibrat. Adăugarea probioticelor înapoi în organism prin suplimente sau consumul de alimente fermentate bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, varza, kefirul și kimchi, poate ajuta la restabilirea echilibrului microbiomului.
Pentru a rămâne în viață, bacteriile "bune" din microbiomul intestinal și orice bacterii probiotice pe care le consumă cineva au nevoie de ceva de mâncare. Aici intervin prebioticele.
Prebioticele sunt fibre alimentare care nu sunt digerabile de către organism. Pe măsură ce trec prin sistemul digestiv, probioticele se hrănesc cu ele pentru a rămâne în viață și a se dezvolta.
Pe lângă sprijinirea probioticelor, prebioticele sunt, de asemenea, cunoscute pentru a ajuta cu:
- absorbția calciului
- echilibrarea zahărului din sânge
- deplasarea mai rapidă a alimentelor prin sistemul digestiv, scăzând riscurile de constipație
Cercetările sunt în curs de desfășurare în prezent pentru a evalua modul în care prebioticele pot ajuta persoanele cu anumite boli, cum ar fi sindromul colonului iritabil și obezitatea, precum și prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal.
După ce a analizat aceste cercetări, Allison Tallman, dietetician înregistrat și fondator al Nourished Routes, a declarat pentru MNT că nu este surprinzător faptul că cele cinci alimente enumerate sunt bogate în prebiotice.
"Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în fibre, care sunt benefice și pentru sănătatea intestinelor", a continuat ea. "Cred că indivizii vor fi interesați să afle mai multe despre păpădie și topinambur, având în vedere că aceste alimente nu sunt, potențial, la fel de ușor de recunoscut pentru consumatorul de zi cu zi."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News