Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cardul european pentru tineret. Români vor beneficia de reduceri la transport sau cazare
WhatsApp
Tinerii români vor beneficia de reduceri prin cardul european pentru tineret. Guvernul a aprobat aderarea României la Asociația Europeană a Cardurilor de Tineret (EYCA).
Cardul european pentru tineri va fi lansat în scurt timp şi în România. Reduceri pentru transport și cazare  / Foto: Unsplash

„Tinerii români vor beneficia de reduceri la transport, cazare, evenimente culturale și sportive sau la marile lanțuri de magazine prin cardul european pentru tineret. Am prezentat și susținut, în ședința de Guvern de astăzi, documentul prin care România va adera la acordul parțial pentru mobilitatea tinerilor prin intermediul cardului european pentru tineret și va face parte din Asociația Europeană a Cardurilor de Tineret sau EYCA așa cum este cunoscută în rândul tinerilor”, anunță Gabriela Firea,

Ea precizează că proiectul a fost adoptat și Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse va fi de acum instituția responsabilă cu dezvoltarea și implementarea Cardului European de Tineret în România.

„După acest pas, vom putea elibera primele carduri europene pentru tineret, gratuit, chiar din această primăvară! Tot ce ne interesează este să găsim cele mai avantajoase reduceri și cele mai mari beneficii pentru tinerii care vor deține acest card. Tinerii cu vârsta între 14 și 35 de ani vor putea beneficia gratuit de acest card care oferă beneficii și reduceri la cumpărături, teatru și film, transport în comun sau muzee. La nivelul european, peste 6 milioane de tineri se bucură acum de aceste beneficii. În Europa, cele mai multe carduri sunt emise în Spania, Italia sau Ungaria. Împreună cu reprezentanții EYCA am estimat aproape 100.000 de tineri vor beneficia de acest card în România”, a mai spus Firea.

 

Studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală când vin în România

 

Studenţii şi doctoranzii români înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din Uniunea Europeană/ Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord vor beneficia de asigurare medicală când vin în România, prevede un proiect de lege iniţiat de senatorii PNL Nicoleta Pauliuc şi Adrian Hatos.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, marţi, AGERPRES, iniţiatorii susţin că au fost multiple cazuri în care tinerii studenţi români din străinătate veniţi acasă nu au beneficiat de servicii medicale decontate din cauza unei interpretări a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ce prevede că aceştia nu pot fi asimilaţi celor care învaţă pe teritoriul României.

"Legea vine să lămurească o interpretare nefirească a CNAS, care susţinea că studenţii români din străinătate care vin în România nu au aceleaşi drepturi conform legii cu studenţii români care studiază în ţară. Este evident necinstit faţă de nişte tineri bine pregătiţi pe care ni-i dorim să se întoarcă acasă şi să contribuie aici la dezvoltarea României. Şi cum să facă asta câtă vreme semnele pe care le transmite statul român, prin CNAS, sunt tocmai în ideea că nu sunt bineveniţi? Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România şi dacă învaţă în străinătate. Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi cu studii superioare - doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%", a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, citată în comunicat.

Iniţiatorii menţionează că au existat mai multe speţe în care studenţii nedreptăţiţi au acţionat în instanţă statul român, iar toate deciziile au fost unanime, în sensul acordării acestor drepturi.

"Şi, totuşi, acest cadru de interpretare discriminator, folosindu-se în mod incorect principiul teritorialităţii, deşi discutăm de cetăţeni români, este în continuare folosit de CNAS invocându-se neclaritatea din legea actuală (L95/2006) care reglementează reforma în Sănătate. Constituţia României, la articolul 16, spune foarte clar că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Legea pe care am iniţiat-o vine să elimine o astfel de discriminare şi să creeze un cadru coerent în care studenţii români - indiferent că învaţă în România sau oriunde în Europa - să beneficieze de drepturile lor legale. (...) Bugetul Asigurărilor Sociale nu este grevat semnificativ de această măsură", argumentează Adrian Hatos, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DefenseRomania.ro
05 iun 2023, 11:08
DefenseRomania.ro
05 iun 2023, 11:08
DCBusiness.ro
05 iun 2023, 07:58
DCNews.ro
05 iun 2023, 19:02
DCMedical.ro
05 iun 2023, 17:05
ParintiSiPitici.ro
05 iun 2023, 21:14
RadioDCNews.ro
05 iun 2023, 20:54
RadioDCNews.ro
05 iun 2023, 20:54
Astrosens.ro
05 iun 2023, 09:25
Spectacola.ro
05 iun 2023, 09:04
Astrosens.ro
05 iun 2023, 09:25
ParintiSiPitici.ro
05 iun 2023, 21:14
DCNews.ro
05 iun 2023, 19:02
DCMedical.ro
05 iun 2023, 17:05
Spectacola.ro
05 iun 2023, 09:04
DCBusiness.ro
05 iun 2023, 07:58