"Astazi, suntem în faţa unei situaţii de o gravitate fără precedent, care s-a creat în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.
CCR a decis că nu există o bază legală pentru ca cetăţenii care au fost diagnosticaţi ca fiind bolnavi să fie trataţi în spital. Şi că orice pacient care este infectat cu COVID şi care nu vrea să stea în spital poate să plece din spital. De asemenea, CCR ne-a lăsat fără instrumentul pentru a lua măsurile de izolare la domiciliu, de carantinare a persoanelor în spații instituționalizate, de a carantina localităţi, cartiere, zone.
Cum am fi putut reacţiona, de exemplu, la Suceava sau în alte localităţi în care s-a produs o creștere rapidă a numărului de infecții, dacă nu aveam la dispoziţia pârghia carantinării? Pârghia carantinării a oprit riscul de transmitere în alte localități.
Ședința de astăzi are un singur punct pe ordinea de zi, si anume legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Exista bază legală și înainte, pentru toate măsurile pe care le-am luat.
Unde am fi fost dacă n-am fi putut să luăm aceste măsuri de izolare la domiciliu și carantină instituționalizată?
Noi am avut o expunere uriaşă pentru persoanele care au venit din ţări cu focar, din țări cu un nivel foarte răspândit al epidemiei. Dacă nu am fi avut la dispoziție aceste pârghii, probabil numărul de cazuri din România ar fi fost de 10 ori, 20 de ori, dacă nu și mai multe. Am apărat viaţa şi sănătatea, în ciuda oricărei măsuri luate de instituții", a declarat Ludovic Orban.
Guvernul s-a reunit în şedinţă, pe ordinea de zi fiind proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News