"Despre sărăcie
PSD a aruncat bani spre bugetari și pensii speciale, dar a ținut pe restul in sărăcie. De asta avem exodul urias către diaspora.
Cum putem eradica sărăcia din România? Și cât ar costa? Atenție - eu sunt de centru dreapta. Însă tema asta este esențială. Dacă nu o rezolvam numărul de oameni care vor pleca in diaspora (ca sa își ajute familiile, inclusiv părinții) nu va scădea prea mult, oricâte scoli spitale si drumuri frumoase o sa facem.
Avem doua mari probleme:
* 2 milioane de angajați câștiga salariul minim. 1263 lei net pe lună
* 2 milioane de pensionari au o pensie neta de sub 1000 de lei pe lună (600’000 au pensie sub 500 lei, alti 600’000 între 500 și 700, restul între 700 și 1000)
Ce ar trebui făcut?
* Redus taxele pe salariul minim. Sunt cele mai mari din UE. Ca sa plăteasca 1263 lei, angajatorul are un cost de 2127 lei. Dacă taxele ar fi doar 10%, netul minim ar creste la 1914 lei/lună.
* Venitul minim pentru un pensionar ar trebui sa fie aproximativ 1200 lei/lună (sub salariul minim net, cum e și normal, dar totuși un nivel care sa permită un trai decent minimal intr-o țara europeană).
Cât ne-ar costa un asemenea program?
* 15 miliarde RON pe an pentru reducerea de taxe pentru cei pe salariul minim (excludem aici reducerile de taxe pentru cei plătiți cu salarii peste salariul mediu - și asta este necesar și ne mai costa încă vreo 15 miliarde RON)
* 17 miliarde RON pe an pentru pensii
Totalul ar fi - direct 32 miliarde RON, incluzând toți angajații vreo 50 miliarde RON.
E posibil așa ceva? Da. Etapizat pe 4 ani, dacă oprim creșterea salariilor la stat și începem restructurarea sinecuristilor și politrucilor, tăiem pensiile speciale, creștem colectarea. Între 2015 și 2019, salariile bugetarilor au crescut cu 50 miliarde RON. Pensiile speciale, de serviciu etc. au ajuns la 15 miliarde RON. Sumele sunt similare", a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News