Spania oferă bilete gratuite de tren pentru pasagerii care circulă pe rute scurte și medii cu distanțe de până la 300 kilometri. Măsura va fi în vigoare de astăzi până la 31 decembrie 2022, în încercarea de a ajuta populația să treacă mai ușor peste scumpirile la carburanți.
Noua măsura are ca scop încurajarea utilizării trenurilor și este valabilă pentru călătoriile operate de Cercanias, Rodalies și Media Distancia, în special pe distanțe scurte și medii, de până la 300 kilometri. De menționat faptul că această facilitate nu se aplică pe rutele pe distanțe lungi și nici pe liniile de mare viteză AVE, AVANT și AVLO.
Guvernul spaniol a aprobat recent o reducere de 30% pentru toate mijloacele de transport în comun, inclusiv metroul, autobuzele și tramvaiele.
Reducerile feroviare de 100% se vor aplica la călătoriile cu bilete cu mai multe călătorii pe cercanías (servicii de navetiști) și media distancia, sau rute de distanță medie (mai puțin de 300 km). Măsura se adresează în principal deținătorilor de abonamente spanioli, dar turiștii ar putea profita de ea dacă ar cumpăra bilete cu mai multe călătorii.
„Aș dori ca locuitorii Spaniei să știe că sunt pe deplin conștient de dificultățile zilnice pe care le întâmpină majoritatea oamenilor”, a declarat marți premierul spaniol, Pedro Sanchez. „Știu că salariile acoperă din ce în ce mai puțin și că este dificil să ajungi la sfârșitul lunii”.
Reducerile de prețuri sunt puse în aplicare pentru a atenua impactul inflației și al creșterii rapide a prețurilor la energie.
„Această măsură încurajează utilizarea transportului public pentru a garanta un mijloc sigur, fiabil, confortabil, economic și sustenabil de a face naveta zilnică pe fondul creșterii extraordinare a prețurilor la energie și combustibil”, a declarat Ministerul spaniol al Transporturilor într-un comunicat.
Spania nu este singura țară europeană care încearcă să reducă costurile transportului public.
În luna mai, Deutsche Bahn, compania națională de căi ferate din Germania, a lansat un sistem de bilete de 9 euro pe lună, valabil din iunie până la sfârșitul lunii august. Biletul este valabil pentru toate serviciile de transport public din Germania și poate fi utilizat pe orice traseu local sau regional.
Și Austria și-a lansat "Klimaticket" (biletul climatic) la sfârșitul anului 2021. Conceput pentru a-i încuraja pe oameni să renunțe la mașini, sistemul s-a dovedit extrem de popular, site-ul său aproape că s-a blocat atunci când biletele au fost puse în vânzare. Abonamentul anual, cu un preț de 1.095 de euro, se ridică la doar 21 de euro pe săptămână sau 3 euro pe zi.
Între timp, britanicii continuă să fie împovărați de prețurile uriașe ale biletelor. În februarie s-a anunțat că tarifele de transport feroviar vor crește în Anglia și Țara Galilor cu o medie de 3,8%. Railfuture, o organizație independentă care urmărește reformarea căilor ferate, a sugerat că costurile anuale de călătorie ale navetiștilor vor părea insurmontabile în timp ce tarifele vor fi majorate.
România a înotat și de această dată împotriva curentului și a scumpit biletele de tren. Astfel, începând cu 01 iulie, CFR Călători a anunțat o majorare a biletelor de tren cu 20%.
„Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, argumentează CFR Călători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News