Directiva privind protecția temporară, un instrument juridic care a fost activat în urma invaziei rusești, permite persoanelor care fug din Ucraina să trăiască și să muncească în UE.
Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat, de asemenea, că această directivă va fi extinsă pentru a-i include pe cei care doresc să se întoarcă în țara sfâșiată de averse, dar se tem să nu-și piardă protecția.
"O mulțime de ucraineni care au venit și au cerut protecție temporară se întorc acum acasă, pentru că ar dori să își reconstruiască țara, iar eu respect acest lucru", a declarat Johansson.
"Dar trebuie să se retragă din protecția temporară, dar mulți dintre aceștia ezită să facă acest lucru, deoarece se gândesc că ar putea fi nevoiți să fugă din nou. Putem vedea în această dimineață bombele care cad din nou în Kiev. De aceea am luat decizia: nu este necesar să te dereglezi, ci doar să notifici că părăsești UE și te întorci acasă. Așa că este important să notifici, dar îți poți păstra cardul."
În paralel, a fost lansat un nou instrument online de căutare a locurilor de muncă, denumit EU Talent Pool, pentru a-i ajuta pe ucrainenii care au nevoie de un loc de muncă. Toți cei care beneficiază de protecție temporară se pot înregistra și își pot încărca competențele și CV-ul pentru a fi puse în corespondență cu solicitările și posturile vacante ale angajatorilor.
Potrivit Eurostat, 250.000 de ucraineni sunt înregistrați oficial ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în 18 țări ale UE. Iar unii dintre ei se străduiesc să își găsească un loc de muncă.
Karyna Kokhlova, o tânără de 23 de ani s-a refugiat în Belgia, forțată să fugă din orașul Mariupol. Ea a sosit în aprilie cu o diplomă de licență în informatică și a trimis sute de cereri de angajare.
"Mai ales în cazul posturilor de management de proiect, ai nevoie de mai mult decât de limba engleză. Trebuie să vorbești franceză sau olandeză, sau chiar ambele în același timp", a explicat Kokhlova.
"Și, de asemenea, nu am atât de multă experiență, doar un an. Unele posturi necesită cinci ani de experiență pentru posturile de asistent manager de proiect. Eu am doar un singur [an], dar este imposibil să ai cinci dacă ai doar 22 de ani.", spune tânăra conform Euronews.
Participarea la proiectul EU Talent Pool este voluntară pentru statele membre, dar Comisia speră că țările vor continua să îi ajute pe cei care fug de război prin participarea la acest proiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News