Opt persoane arestate (una în închisoare, șase în arest la domiciliu și una cu ordin de ședere) și o confiscare de bunuri și conturi bancare în valoare de peste 200.000 de euro. Acestea sunt cifrele operațiunii "Controcorrente", finalizată miercuri, 17 mai, de către militarii Nucleului Cites al carabinierilor forestieri din Torino, care au destructurat o bandă dedicată pescuitului ilegal, care avea sediul în zona Novara.
Activitatea de braconaj piscicol demascată de pădurari era desfășurată de suspecți (șapte cetățeni români și un italian, toți cu domiciliul în zona Novara) în principal în provincia Novara, în apele râului Ticino. În unele cazuri, braconajul a avut loc, de asemenea, în Lombardia (unde banda ar fi acționat și în cadrul unei arii protejate), Emilia Romagna și Veneto.
Conform celor reconstituite de către pădurari, banda acționa noaptea, folosind electroșocuri fabricate din baterii de mașină pentru a ucide și a arunca peștii, în principal crapi și pești torpilă. Odată recuperați, peștii erau duși la o fermă din Borgo Ticino, unde erau depozitați și apoi revânduți în România și pe unele piețe italiene, folosind documente false care atestau proveniența lor legală. Conform constatărilor pădurarilor, peștele nu a fost supus niciunui control sanitar și a fost depozitat în condiții de igienă foarte precare.
Fiecare partidă de pescuit le permitea suspecților să recupereze aproximativ 200 de kilograme de pește, ceea ce făcea ca această activitate să fie deosebit de profitabilă; prin analiza conturilor bancare ale suspecților și a documentației confiscate, carabinierii au constatat, de asemenea, reutilizarea unei mari părți din veniturile obținute din braconaj în activități de construcții imputabile suspecților.
Operațiunea carabinierilor forestieri este rezultatul unei lungi activități de investigare, care în ultimele luni a permis deja documentarea a numeroase episoade de braconaj piscicol desfășurate de bandă și a permis efectuarea mai multor percheziții, obligându-i pe suspecți să se deplaseze în alte regiuni și provincii pentru excursiile lor de pescuit.
Toți membrii bandei sunt cercetați pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni legate de braconajul piscicol în apele interioare. Printre presupusele infracțiuni, pe lângă braconaj, se numără și uciderea de animale, fraudă în exercitarea comerțului, fraudă alimentară, comerț cu substanțe alimentare nocive, distrugerea habitatelor din ariile protejate și, în cazul a doi dintre suspecți, auto-spălare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News