Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bogdan Aurescu, după rachetele căzute în Polonia: „Nu e loc de speculaţii”
WhatsApp
Incidentul din Polonia arată cât de dificilă este situaţia de securitate, dar este nevoie de „claritate” în legătură cu circumstanţele în care a avut loc şi în acest caz „nu e loc de speculaţii”, a subliniat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
bogdan_aurescu_ministru

Şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie la conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească - Dinamica arhitecturii de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina şi al noului Concept strategic NATO”.

„Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil”, a spus Bogdan Aurescu.

El a amintit că miercuri se întruneşte Consiliul Nord-Atlantic.

„Ambasadorii tuturor statelor NATO discută despre circumstanţele acestui incident. Aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, România este pe deplin solidară cu Polonia şi transmitem condoleanţe apropiaţilor celor două victime ale exploziei de seara trecută. Nu e loc de speculaţii. Trebuie să avem claritate în ceea ce priveşte circumstanţele în care a avut loc incidentul”, a arătat Aurescu.

S-a referit şi la atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, în contextul incidentului din Polonia.

„Am luat la cunoştinţă declaraţiile preşedintelui Biden şi ale preşedintelui Duda, dar faptul că s-a întâmplat aşa ceva arată că maniera în care Rusia ţinteşte infrastructura civilă din Ucraina, în încercarea de a slăbi rezilienţa societăţii şi voinţa Ucrainei de a lupta împotriva agresiunii, este profund inadmisibilă. Dar sunt încrezător şi cred că toată lumea din această încăpere ar trebui să aibă încredere în faptul că Ucraina va continua lupta în mod eficient”, a punctat ministrul de Externe.

Două rachete rusești ar fi lovit Polonia. Reuniune de urgență la Varșovia. Primele reacții ale Pentagonului și Rusiei. UPDATE

 

Reuniunea de urgenţă a NATO 

 

NATO va organiza miercuri dimineaţă, de la ora locală 11:00, o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi, au declarat doi oficiali NATO şi un diplomat european pentru Reuters.

Reuniunea ambasadorilor statelor membre ale NATO va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezenta rezultatele discuţiilor într-o conferinţă de presă, prevăzută să înceapă la 12:30 (11:30 GMT), a menţionat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Ministerul de Externe polonez a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

„La 03:40 p.m. (02:40 p.m. GMT), în satul Przewodow (...), un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina, care a menţionat că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a da „explicaţii detaliate”.

 

Doi oameni, ucişi lângă frontiera cu Ucraina

 

Doi oameni au murit dupã ce douã rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, semnaleazã presa localã preluatã de Reuters. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut întrunirea de urgenţã a comitetului guvernamental pentru securitatea şi apãrarea naţionalã, a anunţat pe Twitter un purtãtor de cuvânt al cabinetului de la Varşovia. Un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a declarat pentru Associated Press cã rachetele erau ruseşti.

NATO examinează informaţiile privind căderea unor rachete ruseşti în Polonia, potrivit unui oficial al Alianţei citat de AFP.

„Examinăm în prezent aceste informaţii şi suntem în strânsă coordonare cu Polonia, aliatul nostru”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel