Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
"Bogățiile României din Diaspora!" - Dezbatere despre legitimarea românilor prin cultură (ediția a IV-a) 
WhatsApp
DC Media Group organizează a patra ediție a dezbaterii "Bogățiile României din Diaspora!" în data de 7 noiembrie 2023, în sistem hibrid, începând cu ora 14:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

Youtube video image

 

CONTEXT:

În noul context global și mai ales după 1990, când România a aderat la cele mai importante organisme internaționale și a devenit, după mari eforturi politice, parte cu drepturi egale în alianțe occidentale, statutul fiecărui român care a trecut peste graniță, cu scopul de a se stabili în străinătate, s-a schimbat semnificativ.

De la imaginea românului care pleca, refugiat din cauza condițiilor politice sau sociale, la cetățeanul european, care călătorește folosind cartea de identitate și având contract de muncă, până la dezideratul Schengen, s-au făcut pași semnificativi. Cu toate acestea, modul în care sunt văzuți și se văd românii de dincolo de graniță, a rămas, la modul general, sub statutul pe care aceștia îl au.

Unul dintre cele mai importante instrumente de ajustare a imaginii românilor stabiliți peste graniță, alături de sport, este cultura. Legitimarea românilor prin cultură, ca grup și alipirea imaginii lor la simboluri instituționale culturale care îi reprezintă și care funcționează în străinătate, va putea face trecerea mult mai rapid, la un alt tip de percepție a comunităților de români aflate în străinătate.

Din acest motiv, este esențială deschiderea unui proces de conștientizare a sprijinului de care românii din Diaspora, pot beneficia prin cultură. De asemenea, o cartografiere a principalelor entități românești culturale, aflate peste hotare, adevărate puncte de reper identitar ale celor care trăiesc departe de casă, dar iubesc limba și cultura română.

TEME DEZBATERE:

Rolul și importanța bisericii pentru românii de pretutindeniRolul educației și al păstrării identității culturale în procesul de integrare și reintegrare al tinerilor din străinătate: programe educaționale, cursuri de limbă, cultură și civilizație românăPiața muncii din România. Care sunt principalele oportunități pentru românii din diaspora?Diaspora medicală, rol și însemnătateCum sprijină autoritățile române cultura din diaspora?Ce își doresc de fapt cele mai mari comunități de români din diaspora pentru păstrarea identității culturale românești?

LISTĂ INVITAȚI:

INVITAT SPECIAL: Vasile Bănescu, Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

CUVÂNT DE DESCHIDERE: Flaviu Predescu, scriitor și realizator emisiuni DCNews și Știri Diaspora

- Radu Cosma, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

- Marcel Miclău, Secretar general ANOFM

- Anca Cheaito, Fondatoarea publicației Orient Românesc și Președintele Asociației România-Levant

- Cătălina Bogoi, Președinte Asociația Marocano-Română de Parteneriat

- Sergiu Eduard Gavril, pastor Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din Calatrava și Directorul Departamentului Administrarea Creștină a Vieții

- Ica Tomi, Preşedintele Asociaţiei Hispano-Română Salva – Spania

- Lavinia Vija, Cercetător și profesor în cadrul Universității Paul Sabatier din Toulouse - Franța

- Prof. Dr. Florin Grigorescu, Cercetător în cadrul Institutului Francez de Sănătate și Cercetare în Medicină

CONCLUZII & ÎNCHEIERE CONFERINȚĂ:

Flaviu Predescu, scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Dezbateri Vezi toate articolele
pixel